Absurdní, zlobí se turisté. Zákon jim může zamezit fotografovat oblíbenou českou rozhlednu

Návrh zákona, který zakazuje fotografování a natáčení vojenských objektů, vyděsil turisty v Českém ráji. Mezi vojenské objekty totiž patří i oblíbená rozhledna na vrchu Kozákov, jedna z místních dominant. Ministerstvo obrany odmítlo komentovat, zda se zákaz rozhledny dotkne, s tím, že seznam objektů se zvláštním režimem se teprve tvoří.

Kovová věž měří 48 metrů, turisté mohou na vyhlídkovou plošinu v její polovině. Dál už má přístup jen armáda, která má na konstrukci vysílače a vrchol rozhledny používá jako významný spojovací uzel. I proto jsou kolem rozhledny cedule upozorňující, že jde o vojenský objekt a střežený prostor. Je tu stálá služba, která strategické zařízení nepřetržitě hlídá.

ČTĚTE TAKÉ: Revoluční nápad liberecké technické univerzity. Střechy budov by mohly chladit salátové farmy

Podle Zdeňky Markové, předsedkyně semilského Klubu českých turistů, by bylo absurdní, pokud by zákaz fotografování a natáčení platil i pro rozhlednu na Kozákově. „Je to nejfotografovanější místo. Stojí hned vedle historické turistické chaty, lidé si ji fotí ze všech stran, zdálky, zblízka, v poslední době tu létají i s drony. Nedokážu si představit, jak by to ohlídali, jestli by tu byl nějaký voják nebo policista, který by lidi upozorňoval,“ popsala Marková, která připomněla, že symbiózu s turisty před lety navrhla sama armáda. „Na počátku devadesátých let jim tady čistě vojenskou věž nechtěli povolit. Proto se na nás obrátili a navrhli, že část věže zpřístupní. My jsme sehnali peníze a zaplatili jsme schody a vybudování vyhlídkové plošiny,“ dodala.

Turisté, které reportér oslovil přímo na rozhledně, zpochybňovali samotný smysl zákazu. „V době, kdy to mají Číňani všechno dávno zmapované, je taková věc úplně zbytečná. Stačí kouknout na Google a je tam všechno,“ kroutil hlavou jeden z nich.

Návrh zákazu fotografování a natáčení vojenských objektů je součástí novely zákona o vojenské policii, který míří do sněmovny.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Místo bezbariérových vlaků jezdí na Liberecku „chrchláky“. Expert mluví o obrovském selhání

Tagy: