Navrhl loď Hana Sola i Hvězdu smrti. Fanoušky Star Wars zdrtila smrt známého umělce

Ve věku 90 let zemřel americký umělec Colin Cantwell. Proslavil se díky filmu 2001: Vesmírná odysea a původní trilogii Star Wars. Výrazně se totiž podílel na vizuální stránce těchto legendárních počinů. Je autorem většiny dopravních vozidel a dalších objektů, které se v nejstarších dílech Hvězdných válek objevily.

Smutnou zprávu zveřejnil web časopisu The Hollywood Reporter. Colin Cantwell zemřel v sobotu ve svém domě v Coloradu, sdělila jeho dlouholetá partnerka. Její muž se dožil 90 let. Další podrobnosti smrti nejsou známé.

Cantwell se narodil v roce 1932 v San Franciscu. Lásku k architektuře a vesmírnému prostoru choval odjakživa. Pracoval v kosmické agentuře NASA a byl hlavním zdrojem informací pro americká média při přistání na Měsíci v roce 1969.

Své zkušenosti a vědomosti uplatňoval především ve filmovém průmyslu. Je autorem vizuálních efektů v kultovním filmu Stanleyho Kubricka 2001: Vesmírná odysea (1968). Ještě víc ho ale proslavila spolupráce s Georgem Lucasem.

Na základě jeho pokynů vytvořil původní návrhy a koncepční modely pro řadu vozidel, objektů a dalších kulis pro původní trilogii Star Wars (1977, 1980 a 1983). Je mimo jiné autorem letounů X-wing, Y-wing či TIE, vesmírných lodí Millennium Falcon (osobní loni pašeráka Hana Sola ztvárněného Harrisonem Fordem) a Star Destroyer, Hvězdy smrti, ale i pláště robota C-3PO.

Tagy: