Návštěvníky lesa trápí „létající klíště“. Kousnutí je bolestivé a způsobuje bartonelózu

Kousnutí kloše jeleního je velmi bolestivé.

Nebezpečný kloš jelení

Nejen klíšťata mohou houbařům a turistům v lese připravit nepříjemné chvíle. Mezi otravný a nebezpečný hmyz patří i létající kloš jelení. I když není přenašečem boreliózy jako klíště, jeho kousnutí může kromě nepříjemných puchýřů a otoků také přenést bakterii bartonellu, která způsobuje onemocnění zvané bartonelóza.

S kloši se nejčastěji můžeme setkat na okrajích lesů, nejvíce v místech, kde žije spárkatá zvěř. Pokud si za svou oběť vybere člověka, je velmi složité se jich zbavit. Nestačí plácnutí nebo mávnutí ruky. Kloš má plochý tvar těla a na nohách drápky, kterými se úporně drží na kůži.

ČTĚTE TAKÉ: Lékař spadl při procházce do australské řeky. Jeho ostatky našli v těle obrovského krokodýla

„Není to létající klíště, jak se někdy lidově říká. Jeho bodnutí je poměrně bolestivé a sání trvá patnáct až dvacet minut,“ uvedl pro CNN Prima NEWS vedoucí přírodovědného oddělení Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Dušan Trávníček.

Kloši napadají zejména vysokou zvěř a někdy i hospodářská zvířata. Nepohrdnou však ani turisty a houbaři v lese. Pokud máte smůlu a pokouše vás kloš nebo jiný létající hmyz, pomoc roste kolem vás.

„Pomoc s nejlepším účinkem je jitrocel, řebříček nebo jetel luční. Rostliny rozmačkejte, až začnou pouštět šťávu a následně si jimi potřete postižené místo,“ doporučil na dotaz redakce zahrádkář Radek Martinec.

Kloši přenáší i bakterii bartonellu. Ta může v některých případech způsobit onemocnění bartonelózu. „U náchylných jedinců se může projevit jako slabá viróza,“ řekl Trávníček.

Do lesa je dobré vyrazit s repelentem. Na kloše prý zabírají nejvíce ty domácí. Stačí například nechat v deci alkoholu vyluhovat dvacet hřebíčků a tento roztok nastříkat na sebe. A také sledovat počasí. Létajícímu hmyzu totiž svědčí hlavně vlhko.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Panika na Českobudějovicku: Žena měla v garáži obřího hada. Zmizel, než dorazili odborníci

Tagy:
nemoc les příroda zvířata hmyz životní prostředí klíště kloš jelení Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně bartonelóza