Ne všude lze sestavit pětikoalici. Svoboda by byl dobrý primátor, věří Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS)

Rozhovor s premiérem Fialou o povolebním vyjednávání

Politiky na komunální úrovni nyní čekají složitá vyjednávání o tom, jakým způsobem v regionech složit koalice. V případě uskupení Spolu by premiér Petr Fiala (ODS) upřednostňoval vznik komunálních vedení na půdorysu vládní pětikoalice. Připustil však, že ne všude to bude možné. Předseda vlády také v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS zmínil své přesvědčení, že lídr Spolu v hlavním městě a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) by byl dobrým pražským primátorem.

„Ani na komunální úrovni nepreferujeme koalice s hnutím ANO. Že nějaké jsou, není nová věc. Kolikrát to ani jinak nejde. Velmi často je ve vedení měst pět a více subjektů. Na komunálu preferujeme vznik vedení po vzoru vládní pětikoalice. Musíme ale respektovat, jak voliči rozdali karty,“ řekl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Uvidíme, jak jednání v Praze dopadnou. Probíhají tak, aby vznikla koalice, která se bude podobat té vládní. V Praze jsme zvítězili a myslím, že Bohuslav Svoboda by byl dobrý primátor,“ dodal premiér. Volby v hlavním městě vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) před ANO. Piráti skončili třetí a Praha sobě čtvrtá. Do zastupitelstva se ještě probojovalo hnutí STAN i šestá SPD.

Zástupci koalice Spolu se již v neděli sešli se Starosty. V pondělí se pak Bohuslav Svoboda setkal se současným primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). O možné koalici na pražském magistrátu se ale zatím neshodli.

Hřib zmínil pro Piráty zásadní podmínku, že nebudou v radě s trestně stíhanými lidmi. Narážel tím na fakt, že ve volbách uspěl mimo jiné pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL), kterého policie obvinila kvůli sportovním dotacím na magistrátu. Svoboda k tomu uvedl, že Spolu chce jednat s Piráty otevřeně a bez podmínek. Strany se znovu sejdou příští týden v pondělí.

V médiích se často spekuluje o tom, že vznik koalice ve složení Spolu, Piráti a STAN brzdí neshody právě mezi Svobodou a Hřibem. Oba politici se během kampaně skutečně nešetřili.

Hřib: Spory se Svobodou nebyly osobní

Svoboda před volbami příliš neskrýval, že by se mu více líbila spíš spolupráce s lídrem pražského ANO Patrikem Nacherem než s Hřibem. Pražský primátor chtěl zase zachovat současnou koalici, tedy s TOP 09 a STAN (Spojené síly pro Prahu) a uskupením Praha sobě.

„Jít v Praze s ANO, nebo ODS? To je jako otázka, jestli bych radši chřipku ptačí, nebo prasečí. Já udělám maximum, abych si takhle vybírat vůbec nemusel,“ pronesl Hřib před volbami. Poté, co voliči rozdali karty, však představitelé ODS i Pirátů usilují o vznik koalice podobné té na celorepublikové úrovni.

„V předvolební fázi může být kampaň velmi ostrá, padají často i osobní urážky. V okamžiku, kdy skončí volební klání a jde o dohodu na nějaké fungující koaliční smlouvě, tak tyto osobní věci musí stranou. Já už si teď nepamatuji, co kdo řekl,“ prohlásil Svoboda.

„Spory s panem Svobodou nebyly osobní. Lidé mají právo vědět, že koalice Spolu má na pražské kandidátce dvě trestně stíhané osoby. A když někdo tvrdí, že emise z aut nejsou pro lidské zdraví zásadní, to ať se na mě nikdo nezlobí, že se proti tomu ohradím,“ doplnil pak k předvolebním sporům Hřib.

Rozhovor s Petrem Fialou si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: