Nečekané následky „téměř nahého“ večírku v Rusku. Rappera si předvolali náboráři z armády

Účast na večírku „téměř nahých“, který v prosinci proběhl v moskevském nočním klubu Mutabor, má pro rappera Nikolaje Vasilijeva, který je známý pod jménem Vacio, nečekanou dohru. Úřady ho předvolaly do náborového střediska. Za stejný čin, tentokrát v petrohradském klubu, zadržela ruská policie v pondělí dalšího zpěváka.

Prosincový večírek ruské smetánky s dress codem „téměř nahý“ vyvolal v Rusku všeobecné pohoršení. Rapper Vacio, který na akci přišel oděn pouze v ponožce na genitáliích, byl po jejím konci pokutován a jako jediný účastník uvězněn. Moskevský soud jej shledal vinným z drobného výtržnictví a šíření „homosexuální propagandy“, za což mu udělil 15 dní odnětí svobody, informuje zpravodajský web Kyiv Post.

ČTĚTE TAKÉ: Ruská smetánka vyvolala skandál. Večírek „téměř nahých“ skončil vězením i žalobou

Ve vězení jej navštívil člen ruské Komise pro veřejný dohled Alexej Lobarjov, podle něhož byl Vasiljev po uplynutí doby uvěznění převezen do armádní náborové kanceláře, kde mu byl předán písemný příkaz, aby se 9. ledna opět dostavil. Ten však nebude schopný splnit, protože policie ho opět odvedla na stanici a soud ho následně odsoudil na dalších 10 dní.

Proč byl Vasiljev do náborového střediska povolán, zůstává nejasné, protože z nezveřejněných zdravotních důvodů není schopný sloužit v ozbrojených silách.

V pondělí ruská policie zadržela na petrohradském letišti Pulkovo také zpěváka skupiny Sčenki Maxima Tesliho, který se v neděli objevil na scéně v petrohradském klubu rovněž pouze v ponožce na penisu. O den později se chystal odcestovat do Kazachstánu. Podle některých komentátorů byl Tesli obdivovatel zadrženého rappera.

Akci policistů předcházelo podle ruského nezávislého portálu Mediazona udání proválečného aktivisty Vitalije Borodina. Ten už v minulosti proslul tím, že udal více ruských celebrit kvůli jejich postoji k ruské invazi na Ukrajinu.

Následky pro další celebrity

Ani účast dalších hostů na prosincovém večírku se neobešla bez následků. Jeho organizátorku bloggerku Anastasii Ivlejovovo sice soud ve spojitosti s incidentem neobvinil, vyšetřovací výbor ale zahájil předběžně vyšetřování jejích možných daňových úniků, píše Svobodná Evropa.  Řada sponzorů ukončila spolupráci s celebritami, které se večírku zúčastnily. Části z nich byly zrušeny koncerty i účast ve speciálních silvestrovských pořadech.

Majitel nočního klubu, kde se večírek konal, o víkendu –⁠ nejspíše aby se očistil od možných obvinění –⁠ veřejně předal ruské pravoslavné církvi takzvanou relikvii svatého Mikuláše Divotvůrce, kterou měl koupit loni ve Vatikánu.

MOHLI JSTE PŔEHLÉDNOUT: Pán obzoru, který ničí kilometry vzdálené Rusy. Obří pušku potěžkal reportér CNN Prima NEWS

Tagy: