Nechal se přednostně očkovat, rezignace by ale podle šéfa VZP Kabátka byla nezodpovědná

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek by považoval svou rezignaci za nezodpovědný krok. Motivy k přednostnímu očkování prý vysvětlí správní radě pojišťovny a bude respektovat její verdikt. Kabátek tak reagoval až den poté, co web iRozhlas.cz informoval, že se šéf VZP nechal přednostně očkovat, a také poté, co ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) sdělil, že jeho reakci očekává během čtvrtka.

„Nejsem ten, kdo stanovuje nebo mění ředitele VZP, to je na její správní radě. Nicméně očekávám, že pan ředitel z toho vyvodí důsledek sám pro sebe,“ řekl ministr. Uvedl, že s Kabátkem o této věci hovořil a očekává, že se k tomu vyjádří ve čtvrtek. „Každý slušný člověk na to musí reakci přinést a já ji od něj očekávám během dneška (čtvrtka),“ dodal. Podle něho je ale nutné zachovat fungování největší zdravotní pojišťovny jako důležité instituce. Jaký konkrétní krok od Kabátka čeká, však ministr Blatný komentovat nechtěl.

Kvůli přednostnímu očkování už museli skončit ve funkci například ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský, který očkování lidí mimo zaměstnance a prioritní skupiny umožnil, nebo náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová. Tu Blatný odvolal. Kabátek sdělil, že vše vysvětlí v pondělí členům správní rady VZP a počká, jak rada rozhodne.

„Již jsem informoval správní radu, že podám komplexní info na jejím pondělním jednání a vyčkám jejího postoje,“ napsal Kabátek.

Kabátkovi je 50 let a devátý rok vede největší zdravotní pojišťovnu v Česku. Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny mu v listopadu loňského roku prodloužila mandát na další čtyři roky.

„Nechal jsem se očkovat, protože ve své pozici jednám s řediteli nemocnic, se zaměstnanci, s lékaři... Potkávám se na denním pořádku se zdravotníky, takže to byla moje reakce na to, že jsem chtěl chránit svoje okolí. V současném kontextu je ale asi bezpředmětné, abych něco takového říkal,“ vysvětloval Kabátek webu.

Tagy: