Kovářová: Nechceme zachovávat pštrosí politiku k euru. Šlo nám o vzbuzení diskuze

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN)

K věci (39)

Hnutí STAN nechce dál zachovávat pštrosí politiku k přijetí eura, uvedla v pořadu K věci ve vysílání CNN Prima NEWS místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN). Reagovala tím na postup ministra pro evropské záležitosti za STAN Martina Dvořáka, který v pondělí jmenoval zmocněnce pro euro, čímž rozladil ostatní vládní strany. Jeho cílem bylo podle Kovářové vzbudit diskuzi o přijetí společné evropské měny.

„Před 20 lety se Česká republika zavázala, že euro přijme. Sice bez časového termínu, ale celou dobu toto téma nebylo nastoleno. Já i Starostové jako celek bychom neradi tuto pštrosí politiku dál zachovávali,“ uvedla Kovářová.

ČTĚTE TAKÉ: STAN „dostal čočku“ od všech. Na koaliční schůzi měli zuřit Pekarová i Stanjura, co zaznělo?

Cílem jmenování zmocněnce ministra Dvořáka prý bylo vzbudit diskuzi. „Toto téma je navíc ve vládním programovém prohlášení. Píše se tam, že v zájmu zdravých veřejných financí se zavazujeme k co nejrychlejšímu splnění maastrichtských kritérií a dalších rozpočtových pravidel,“ dodala Kovářová.

Napjatá atmosféra zavládla mezi vládními stranami poté, co ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák v pondělí jmenoval ekonoma Petra Zahradníka svým zmocněncem pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura. To část vlády rozladilo, protože ODS je dlouhodobě proti přijetí společné evropské měny. Po dohodovacím řízení pětikoalice kabinet rozhodl o přesunutí Zahradníka do pozice poradce.

Více o postoji Starostů k přijetí eura a situaci okolo jmenování zmocněnce pro euro se dozvíte v přiloženém videu v úvodu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Konfliktů ve vládě teď bude víc, míní Dolejší. Řekl, proč je Pekarová naštvaná na Rakušana

Tagy:
politika ODS ekonom euro Starostové a nezávislí Věra Kovářová Martin Dvořák Česko Petr Zahradník Přijetí eura dohodovací řízení