STAN „dostal čočku“ od všech. Na koaliční schůzi měli zuřit Pekarová i Stanjura, co zaznělo?

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Vláda si vyříkala zmocněnce pro euro

První dohodovací řízení vládní koalice vedené premiérem Petrem Fialou (ODS) se mělo podle zjištění Deníku N nést ve velmi vyhroceném duchu. Zástupci všech koaličních stran se měli opřít především do Starostů, a to kvůli obsazení pozice zmocněnce pro euro ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem (za STAN). Podle svědectví zdroje Deníku N prý hnutí doslova „dostalo čočku“.

„Byli jsme čtyři proti jednomu,“ popsal Deníku N jeden z účastníků dohodovacího řízení pod podmínkou anonymity. Silná slova měla podle svědků padat hlavně z úst ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Kromě toho se na jednání údajně křičelo a zazněly výčitky, výhružky a pomluvy.

ČTĚTE TAKÉ: S Babišem se názorově rozcházíme, připustila Jourová. Sněm ANO bude se zájmem sledovat

STAN měl argumentovat tím, že jeho kroky jsou pro dobro celé koalice. „Pan ministr financí Zbyněk Stanjura si potom vzal dlouhý monolog, jak bývá jeho zvykem, a řekl jim na to, že z nás nemají dělat blbce,“ uvedl anonymně další účastník schůzky.

Napjatá atmosféra zavládla mezi vládními stranami poté, co ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák v pondělí jmenoval ekonoma Pera Zahradníka svým zmocněncem pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura. To část vlády rozladilo, protože ODS je dlouhodobě proti přijetí společné evropské měny. Ministr měl navíc svůj záměr údajně napsat svým kolegům v diskuzní skupině jen několik desítek minut předtím, než rozhodnutí oznámil na tiskové konferenci.

Hodně naštvaná je Pekarová, míní Dolejší

V reakci na to požádala TOP 09 premiéra, aby svolal koaliční dohodovací řízení. Rozladěná ale nebyla jen strana Pekarové Adamové. „STAN dostal čočku od všech ostatních, protože na nich parazituje svou kampaní a bere jim proevropské téma,“ uvedl zdroj.

V současné situaci je totiž pro strany vládní koalice těžké přebrat voliče opozičních stran. Přetahují se o ně hlavně mezi sebou. Starostové, kteří jako první začali s kampaní před volbami do Evropského parlamentu, se nyní snaží profilovat jako nejvíce proevropská strana kabinetu. Důrazem na kroky k zavedení eura si podle komentátora Seznam Zpráv Václava Dolejšího rozladili hlavně TOP 09, pro niž je přijetí měny vlajkovým tématem.

„Zdá se mi, že Markéta Pekarová Adamová je hodně naštvaná na Víta Rakušana. Může to být tím, že jí vzal toto jejich ústřední téma. A také proto, že Starostové předtím TOP 09 vyfoukli Danuši Nerudovou jako hvězdu na kandidátku do Evropských voleb,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS Dolejší.

K TÉMATU: Konfliktů ve vládě teď bude víc, míní Dolejší. Řekl, proč je Pekarová naštvaná na Rakušana

Napětí mezi šéfkou TOP 09 a Rakušanem potvrzují také pod podmínkou anonymity účastníci schůzky. Podle zdrojů Deníku N měla šéfka dolní komory v úvodu rozčileně říct, že „po STANu všechno stéká jako po teflonu a že takhle se to dělat prostě nedá“.

„Vy si myslíte, že my tohle taky neumíme? Takhle se chovat vůči ostatním stranám? Jako vy k nám? Umíme a taky to můžete poznat, jaké to je,“ řekla údajně Pekarová Adamová předsedovi Starostů Rakušanovi.

Tři podmínky pro „klid zbraní“

Schůzka se však po několika hodinách uklidnila a její účastníci se dohodli, že Dvořák přesune Zahradníka na pozici poradce. „Jsem dodnes přesvědčený, že jsem měl právo a kompetenci k tomu si zmocněnce zřídit, jako si ho zřizují jiní ministři. Nicméně jestliže nejvyšším orgánem, který může případný spor v koalici vyřešit, je toto dohodovací a smírčí řízení, kde čtyři z pěti členů koalice nám tvrdili, že podle jejich názoru jsem na to kompetenci neměl, tak nám asi nezbylo nic jiného,“ řekl Dvořák Deníku N.

Dále se také koalice shodla, že si vyžádá stanovisko Národní ekonomické rady vlády k vyhodnocení problematiky výhodnosti vstupu ČR do ERM II do října. Legislativní otázky má vyřešit Legislativní rada vlády, a to rovněž do října.

Závěrem si strany slíbily, že budou v kampani ohleduplné. „Jestli někdo dělá kampaň, nesmí destabilizovat vládu a nesmí to dojít do bodu, kdy by to zemi poškodilo,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vládu nepřekvapují jen Starostové, řekl Bek. Zmínil, kdy koaliční partneři zaskočili STAN

Tagy: