Nechť je jí nebe blankytné. Politici oplakávají Zagorovou, vzpomíná na ni Fiala i Babiš

Česká zpěvačka, textařka, herečka Hana Zagorová

Zagorové vzdali hold i politici

Odešla zpěvačka, která přinášela lidem obrovskou radost a byla hvězdou svého žánru. Tak úmrtí zpěvačky Hany Zagorové oplakává ministr kultury Martin Baxa (ODS). Jeho stranický šéf a premiér Petr Fiala podotkl, že si Zagorové vážil i kvůli jejím občanským postojům v roce 1989. Patřila podle něj k nejvýznamnějším tvářím české populární hudby. Šéfka poslanců opozičního hnutí ANO Alena Schillerová poznamenala, že její hudba ji provázela celý život.

„Zpráva o úmrtí Hany Zagorové mne rozesmutnila. Odešla zpěvačka, která přinášela lidem obrovskou radost a byla hvězdou svého žánru. Hned jsem si vzpomněl na dvě písničky z mého dětství. Na Duhovou vílu a písničku k seriálu Sanitka. Vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým,“ uvedl Baxa.

„Hana Zagorová patřila k nejvýznamnějším tvářím naší populární hudby. Její písně znal snad každý. Vážil jsem si jí i kvůli jejím občanským postojům v roce 1989,“ poznamenal na sociálních sítích předseda vlády Fiala.

Upřímnou soustrast vyjádřila také předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Byla to vynikající zpěvačka a nesmírně sympatická žena. Zaslouží si, aby jí nebe bylo blankytné,“ napsala s odkazem na text jedné ze Zagorových písní.

Na jednu z nejslavnějších českých zpěvaček zavzpomínala také bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Jsou zprávy, které člověk nechce dostávat. A ta o úmrtí Hany Zagorové patří mezi ně. Vůbec se mi tomu nechce věřit. Její hudba mě provázela celý život a zbožňovala jsem ji. Děkuji jí za vše a věnujme jí prosím vzpomínku,“ napsala.

„Odešla další legenda české populární hudby. Přiznám se, že jsem měl písničky Hanky Zagorové hrozně rád, zpíval si je, znám jich spoustu. Je mi to strašně líto. Upřímnou soustrast jejím nejbližším,“ doplnil také expremiér Andrej Babiš (ANO).

Zpráva zasáhla i odborového předáka a prezidentského kandidáta Josefa Středulu. „Její písničky mě provázely od mládí a zůstanou mému srdci blízké navždy. Upřímnou soustrast rodině. Ať je Vám země lehká, paní Hanko,“ sdělil.

Zpráva o smrti slavné zpěvačky rozesmutnila i Slovensko. Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila nejen pěvecký um Zagorové, ale také její postoje za tehdejšího režimu. „Když v červnu 1989 podepsala petici Několik vět, režim jí zakázal vystupovat. Odolala tlaku a svůj podpis neodvolala,“ napsala na sociálních sítích slovenská hlava státu.

„Se Slovenskem ji spojoval její manžel, tenorista Štefan Margita, který byl její oporou do samého konce. Její jedinečný hlas bude znít i nadále. Její neopakovatelný úsměv nám bude chybět. Čest její památce,“ pokračovala Čaputová.

“Můj čas je pouho pouhé prozatím." Slová známej skladby jednej z najúspešnejších československých speváčiek sa dnes...

Posted by Zuzana Čaputová on Friday, August 26, 2022

O úmrtí devítinásobné držitelky ocenění Zlatý slavík informovala televize CNN Prima NEWS. Informaci o jejím úmrtí televizi sdělil zpěvaččin manažer Luboš Kříž.

Zagorovou dlouhodobě provázely zdravotní problémy. Její stav se začal zhoršovat poté, co v září 2020 dostala koronavirus s velmi těžkým průběhem. Kvůli únavě a oslabení organismu od srpna minulého roku zrušila své pracovní závazky.

Tagy: