Šokující záběry z volebního boje: Slovenský expremiér Matovič se popral s bývalým ministrem

Slovenský expremiér Igor Matovič se popral s bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem.

Slovenský expremiér Igor Matovič se popral s Robertem Kaliňákem

Na Slovensku probíhá velmi vyhrocená předvolební kampaň. Dokazuje to i čerstvý střet ze středečního rána před tamním Úřadem vlády. Tiskovou konferenci strany Směr-SD expremiéra Roberta Fica totiž narušil jiný bývalý předseda vlády a šéf hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič. Dorazil na místo autem s tlampači, do kterých mluvil přes mikrofon. Situaci chtěl s Matovičem řešit Ficův exministr vnitra Robert Kaliňák. Došlo na vulgární výměnu názorů, po níž následovaly pěsti doprovázené kopanci, jak ukazují záběry zveřejněné hnutím OLaNO.

Fico se svými kolegy ze Směru uspořádal venkovní setkání s médii k tématu nelegální migrace na Slovensku. Krátce po zahájení Ficova proslovu kousek od politiků Směru dorazilo auto s tlampači, které řídil právě Matovič. „Pozvali jste nás na veřejnou tiskovou konferenci, tak jsme přišli,“ hlásil z mikrofonu lídr hnutí OLaNO.

Přes Matovičovy tlampače nebyl Fico dobře slyšet, tudíž několikanásobný expremiér řekl, že „chvíli počká“. Vůz se lidé ze Směru pokoušeli zakrýt před televizními kamerami vlastní vlajkou. „Lidí vám sem moc nepřišlo. To nás chcete zakrývat? Stydíte se za to, co děláte?“ tázal se z auta Matovič.

Po chvíli se přímo k okýnku auta vydal Kaliňák. Exministr vnitra z vlády Roberta Fica se zprvu k Matovičovi přes zavřené dveře i okno nedostal, později však šéf OLaNO dveře otevřel. V ten okamžik se do sebe s Kaliňákem pustili nejen slovně, ale i fyzicky. „Vypadni. Běž pryč!“ řval Matovič do mikrofonu, když se mu Kaliňák pokoušel sahat do auta.

Exministr vnitra se posléze vrhl na svého politického soka v okamžiku, kdy Matovič do mikrofonu vyřvával „Kaliňák –⁠ mafián“. V ten moment mu Matovič několikrát vzkázal, „ať jde do pr*ele“. Během této výměny názorů expremiér z auta dokonce kopl Kaliňáka do hrudníku. Následovala přetahovaná o mikrofon. „Pusť to, ty haj*le,“ řval Matovič na svého rivala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: KOMENTÁŘ: Babiš nebo Okamura? Proti Ficovi čajíček. Ruský medvěd požírá Slováky zaživa

Do konfliktu se následně zapojil další muž ze Směru, kterého slovenská média později identifikovala jako právníka Richarda Glücka. Ten dokonce Matovičovi dal pěstí přímo do obličeje. „Hajzlové špinaví,“ řval v reakci na ránu šéf OLaNO. Kaliňáka později ještě označil za „mafiána zas*aného“. Od svých oponentů si pro změnu vyslechl, že je „blázen“ či „bastard“.

Situaci musela nakonec vyřešit městská policie, která Matovičův vůz poslala o několik metrů dále. Tisková konference Směru posléze pokračovala.

Tlacova konferencia strany SMER - SSD: VLADA SR, ZATVOR HRANICE!

Tlacova konferencia strany SMER - SSD: VLADA SR, ZATVOR HRANICE!

Posted by SMER - SSD on Tuesday, September 12, 2023

„Pan Matovič se bojí, že se nedostane do parlamentu a všechno se mu spočítá. To je jeho strach, ne náš,“ komentoval později incident Kaliňák s dovětkem, že šéf OLaNO se „snaží přiživovat na ostatních stranách, protože nemá co nabídnout“.

Favoritem voleb je Fico

Předčasné volby na Slovensku se konají 30. září. V průzkumech se na čele drží právě Ficův Směr, na který ovšem v posledních týdnech doráží strana Progresivní Slovensko. Matovičovo uskupení OLaNO a přátelé se pohybuje mezi pěti až deseti procenty, přičemž coby předvolební koalice potřebuje aspoň sedm procent pro zisk poslaneckých mandátů.

Při minulých volbách v roce 2020 přitom Matovičovo hnutí OLaNO jasně dominovalo, když volby vyhrálo před Ficem s 25 procenty hlasů. Šéf hnutí posléze sestavil koaliční vládu s ústavní většinou. Premiérem však kvůli kauzám a střetům uvnitř koalice vydržel pouze rok, než si v rámci utěšení situace vyměnil pozice se svým ministrem financí Eduardem Hegerem.

Koalice nakonec ani tak nevydržela pohromadě, když ji na přelomu srpna a září opustila strana Svoboda a Solidarita (SASKA), ke konci roku pak kabinet ztratil důvěru. Heger ještě po několik měsíců vládl, než se jej prezidentka Zuzana Čaputová i s celou vládou v demisi rozhodla odvolat. Do předčasných voleb Slováci jdou s úřednickým kabinetem L'udovíta Ódora.

Tagy: