Prymula: Nedostatek penicilinu je naprosto špatně. Stát přehazuje svoji roli na praktiky

Stát přehazuje svoji roli na praktické lékaře. Těmito slovy zkritizoval vládu kvůli nedostatku léků epidemiolog Roman Prymula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Dodal, že stát může dodávky antibiotik ovlivnit, aktuální stav je podle něj „naprosto špatně“.

„Problém je, že některá řešení vypadají dobře, ale v praxi to selhává. Stát přehazuje svoji roli na praktické lékaře, že nejsou antibiotika, je úloha státu,“ zkritizoval kabinet Prymula. Dodal, že když musí praktici studovat, jaké léky nejsou, je to problém, protože na to nemají čas.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka mi nabídl za rezignaci „držhubné“, tvrdí Najmon. Rozhovor s ministrem si nahrál

Prymula doufá, že se situace bude zlepšovat, bez systémové změny to ale podle něj nepůjde. „Nedostatek penicilinu je naprosto špatně. Jedná se o velice účinný lék na streptokoky, bez něj ohrožujeme populaci, protože hrozí sterilní komplikace. Stát by měl objednávat více, abychom nezáviseli na ostatních státech,“ sdělil.

Kabinet by se podle něj mohl například obrátit na lokální výrobce léků. „Byli bychom schopni je vyrábět sami, byť náš státní farmaceutický průmysl přestal existovat a byl zprivatizován,“ řekl.

Celý rozhovor o následcích covidu i dalších nemocech si můžete pustit v přiloženém videu.

Tagy: