Jurečka mi nabídl za rezignaci „držhubné“, tvrdí Najmon. Případem se začala zabývat policie

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) měl nabídnout bývalému řediteli Úřadu práce Viktoru Najmonovi „odstupné“ za to, že v tichosti odejde. Dokazuje to nahrávka, kterou zveřejnil web iDnes. Tu pořídil Najmon, kterého z funkce nakonec odvolal sám šéf resortu. Jurečka se zatím k záznamu nevyjádřil. Policie ČR na Twitteru potvrdila, že se případem zabývá.

Úřady práce čelily náporu i kritice, že se zpožďuje vyřizování a vyplácení dávek. Ministr bývalého ředitele Najmona kritizoval opakovaně, letos v únoru ho nakonec odvolal. Tomu měla ale předcházet netradiční nabídka.

„Žádám klidně a férově odchod v podobě vaší rezignace a dohodu na mimořádné odměně a ukončit tu spolupráci. A já to nebudu nijak komentovat,“ slíbil Jurečka Najmonovi podle záznamu, který zveřejnil iDnes.

ČTĚTE TAKÉ: Další rány pro řidiče v Praze: Hřib chce dostat auta z Malé Strany. Zavede se i třicítka?

Jednání mělo trvat přibližně hodinu a půl. „To, co jsem tady položil na stůl, myslím smrtelně vážně. Služební hodnocení se vším, co k zákonu o státní službě patří, včetně těch věcí, které opakovaně za poslední měsíce vnímám jako věci, které jsou problematické, nedostačující a podobně. Jestli řeknete, že chcete jít touhle cestou, já ji akceptuji. Nebo je jiná cesta. Dohodneme se dneska a vy řeknete, že jste připraven rezignovat za důstojných podmínek z hlediska nějakého vyrovnání,“ dodal dle nahrávky ministr.

„Vzhledem k tomu, jak je nastavena ochrana úředníků v Česku, bych rád věděl, kolik miliard za dobu trvání zákona bylo vyplaceno z veřejných rozpočtů, protože takovým způsobem se loučí nejen mnoho ministrů. Je to normální, obvyklá praxe. Jurečka udělal chybu, neměl se chovat slušně,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Jurečka dále Najmonovi řekl, že v něj nemá důvěru: „Buďto se spolu rozejdeme v režimu, kdy to bude v rámci nějakého smíru, protože musím říct, že i ta debata, kterou jsme vedli posledních 30 minut, mně neukázala, že by byla možná nějaká úprava vašeho přístupu a té formy spolupráce.“

Najmon pro web uvedl, že přijmout mimořádnou finanční odměnu a odejít z úřadu „dohodou“, pro něj bylo nepředstavitelné. Protože počítal s tím, že taková nabídka od šéfa resortu přijde, chtěl ji mít zaznamenanou. „Považoval jsem tu nabídku na mimořádnou odměnu za držhubné nebo úplatek a myslím, že toto do státní správy nepatří,“ uvedl.

Podle bývalého ředitele protikorupční organizace Transparency International Davida Ondráčky je podobný postup ministra nepřípustný. „Buď jsou jasné důvody pro odvolání člověka, s jehož prací ministr není spokojený, nebo ne. Nabízet někomu jakýsi zlatý padák za to, že nebude dělat problémy, nebude se soudit a jednoduše zmizí, to si ministr nesmí dovolit,“ sdělil.

Policie České republiky na Twitteru oznámila, že se případem začala zabývat. Podle jejího vyjádření se bude kauze věnovat Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Jurečka se k incidentu vyjádřil ve čtvrtek na tiskové konferenci. Diskutovanou nahrávku údajně neslyšel. „Neslyšel jsem ji. Pokud si mě pan Najmon nahrával, nechť ji zveřejní v plném rozsahu. Ať veřejnost ví, jak jsem postupoval,“ sdělil ministr. Jurečka zároveň kategoricky odmítl, že by postupoval v rozporu se zákonem, rovněž slíbil, že v případě nutnosti bude s policií plně spolupracovat.

Fiala: Situace byla neúnosná

Mluvčí ministerstva Eva Davidová uvedla, že Jurečka měl k Najmonově práci výhrady, a protože nahrávku nezná, nemůže se k ní vyjádřit. „Zároveň se ale pan ministr chtěl zachovat vůči panu Najmonovi korektně a ve svých úvahách bral v potaz také jeho dlouhodobé působení v pozici generálního ředitele, v rámci kterého pan Najmon v klidnějších dobách řešil svěřené úkoly dobře,“ uvedla mluvčí Davidová.

Pochybnosti ale budí i dřívější zjištění MF Dnes. V době, kdy byl Najmon v úřadu, vyšetřoval šikanu podřízených na pobočce v Liberci, které šéfovala Kateřina Sadílková. Ta je dnes Jurečkovou náměstkyní.

K nahrávce se na čtvrteční tiskové konferenci vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS), který však zdůraznil, že článek nečetl a nahrávku neslyšel. „S úřadem byl problém, byla to situace dlouhodobě neúnosná. Pan ministr Jurečka se snažil, aby se úřady posunuly dál a dostatečným způsobem, ředitel byl chráněn zákonem. Pan ministr Jurečka tak hledal cestu k jeho odchodu, což se nakonec podařilo. Myslím, že je to dobře,“ reagoval Fiala.

Tagy: