Nedostatek pracovní síly? Třeba nás to donutí otevřít se více imigraci, míní analytik

Úřad práce

360° 14.12.2021

Nedostatek pracovní síly v současnosti představuje velký problém na pracovním trhu České republiky. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se na tom shodli viceprezident svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar a analytik Tomáš Ervín Dombrovský.

Česko podobně jako další evropské státy čelí ekonomické krizi, která je způsobena hned několika faktory. „Největší problém je právě ten, že problémů je moc. Kdyby jen chyběly díly v automobilovém průmyslu, jen lidi, nebo byl jen problém s inflací, covidem či energiemi, ale náš průmysl těch ran schytal moc,“ zmínil Radek Špicar.

Vypadá to, že alespoň ohledně problémů s covidem, inflací nebo s nedostatkem některých komodit v automobilovém průmyslu se Česká republika už dostala z toho nejhoršího. To ale podle Špicara ani Dombrovského ještě neznamená, že českou ekonomiku v budoucnu nebudou čekat další komplikace. Tu největší prý způsobí demografický vývoj.

„Sice se vracíme na předcovidová čísla zaměstnanosti, had po lidech z pohledu zaměstnavatelů je ale výrazně větší, než byl v letech 2018 a 2019, to byl vrchol konjuktury,“ řekl během vysílání Dombrovský.

Podle obou expertů by se onen „hlad“ po pracovní síle mohl v budoucnu ještě zhoršovat. „U některých pozic nemají zaměstnavatelé kde brát. Stárneme, mnohem více lidí jde do důchodu než na pracovní trh. Firmy sází na mladé. Je tu velký nepoměr, na pracovním trhu bude v budoucnu více starších lidí,“ předpověděl Dombrovský.

Upozornil také, že v poslední době za prací do zahraničí odchází více Čechů než přichází cizinců za prací do Česka. „Z nouze ctnost, tato situace nás třeba donutí otevřít se více imigraci,“ dodal.

Poptávka po zaměstnancích přitom zdaleka není jen u pozic v oblasti IT či digitální sféry. Pracovní trh podle Úřadu práce ČR nadále ovlivňuje poptávka zaměstnavatelů po dělnických a technických profesích. Dlouhodobý zájem je i o kvalifikované řemeslníky.

Podle Špicara bude potřeba některé z manuálních prací zrušit a nahradit automatizací. „Je to velká výzva pro českou ekonomiku nahradit chybějící pracovní sílu automatizací a digitalizací. Některá ta místa musíme zrušit. Je to často těžká a špatně placená práce,“ řekl Špicar s tím, že lidi, kteří tak o práci přijdou, bude třeba rekvalifikovat.

Tagy: