Nedostatek strážníků vyřešilo Znojmo po svém. Přechody u škol hlídají penzisté ve vestách

Nedostatek strážníků vyřešili ve Znojmě po svém.

Nedostatek strážníků vyřešili ve Znojmě po svém

Jihomoravské Znojmo trápí nedostatek strážníků. Čtyřicítka mužů prý na veškerou činnost městu nestačí. Vedení městské policie se ale se situací vypořádalo po svém. Na bezpečnost dětí v okolí základních škol dohlížejí penzisté. Absolvují rychlokurz a jdou do akce. Za hodinu dozoru u přechodu si vydělají 120 korun.

Do terénu vyslalo znojemské seniory vedení tamní městské policie. „Do ideálního stavu nám chybí sedm strážníků. Řešíme každý den kolem třiceti až čtyřiceti události a samozřejmě pak nemáme takový prostor, abychom mohli být na tolika přechodech,“ říká ředitel Městské policie Znojmo Petr Hladký.

A penzisté se zapojili rádi. Přivstát si, obléct reflexní vestu, vzít si plácačku a vyrazit do terénu. Anna Krnáčová se k výzvě přihlásila před třemi lety. V době pandemie si kvůli výuce žáků z domova ještě nemohla službu pro bezpečnost dětí naplno vyzkoušet, dočkala se až nyní.

„Lákalo mě to, je to taková výzva pro mě, i když jsem už v důchodu. Baví mě to, naplňuje mě to energií a jsem ráda, že jsem ještě něco platná,“ vypráví Krnáčová. Každé ráno dohlíží na děti směřující do základní školy poblíž centra města.

Pomoc si všichni pochvalují

Houfy dětí spěchajících do ranní výuky si rychle oblíbila. „Úžasné, úplně si na nás zvykly. Ty děti vyloženě čekají, až jim řekneme, aby prošly,“ popisuje s nadšením. Senioři hlídají okolí základních škol nebo místa s hustým provozem.

A službu seniorů si pochvalují i místní. „Určitě jsou proškolení, jsou krásně vidět, takže v nich důvěra stoprocentně je,“ říká jeden z dotazovaných.

Každého seniora proškolili policisté v dopravní výchově a záchranáři v poskytování první pomoci. Zpočátku na penzisty v akci dohlíží příslušník městské policie, pak už ale vyrážejí do terénu sami. „Máme na to velmi dobré reference. Rodiče jsou rádi, celou akci hodnotíme velmi pozitivně,“ podotýká Hladký.

Senioři pravidelně hlídají přechody hned na několika místech. Od nového školního roku plánují ve Znojmě zapojit do akce další a navýšit tak celkový počet na 12 aktivních penzistů.

Tagy: