Drama na Liberecku. Senior zkolaboval při výstupu na Ještěd, život mu zachránili deváťáci

Deváťáci pomohli seniorovi

Studenti zachránili seniora

Ještě neopustili základní školu a už složili zkoušku z dospělosti. Šestice žáků deváté třídy ze Stráže nad Nisou na Liberecku pomohla zachránit život seniorovi, který zkolaboval při výstupu na Ještěd. Jejich záchrannou akci se náhodou podařilo natočit mobilem reportérce Českého rozhlasu Liberec.

Žáci základní školy se účastnili tradičního posezonního úklidu sjezdovky na Ještědu. „Každá skupinka měla přidělený svůj úsek. Najednou na mě volali, že se něco děje. Běžela jsem směrem dolů a viděla, jak naši chlapci někoho oživují,“ popisuje učitelka Markéta Raabová.

„Uklízeli jsme tam nedopalky a najednou jsme si všimli, že staršímu pánovi, který šel nahoru společně s ženami, se udělalo špatně. Chytil se za hruď a svalil se na zem. Tak jsme přiskočili, dali jsme mu nohy nahoru a podepřeli hlavu tak, aby mu nezapadl jazyk a aby měl volné dýchací cesty. Na pomoc nám přiběhl nějaký pán, držel mu ty nohy a volal záchranku. V tu chvíli přestal senior dýchat a my začali resuscitovat,“ popisuje Jakub Rigó, jeden z deváťáků.

„Začal jsem mu masírovat srdce, po chvíli se oživil, začal na minutu, dvě dýchat, ale pak zase přestal, takže jsme znova pokračovali. Střídali jsme se s paní učitelkou, která přiběhla. Pomáhaly i turistky, které tam byly s pánem,“ navazuje další z mladých záchranářů Matouš Ďuriš. Sami záchranáři zdůrazňují, že tak perfektní souhru svědků při poskytování první pomoci dlouho nezažili.

Rodina se chce zachráncům odvděčit

Zatímco někteří muže oživovali, další děti se snažily vyklidit kopec, aby nikdo nepřekážel při přistání vrtulníku. „Svědci výborně poskytovali první pomoc a usnadnili přistání, za to jim patří velký dík,“ potvrdil Michal Georgiev, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Nebýt snahy všech, kteří se na resuscitaci podíleli, muž by zřejmě srdeční zástavu nepřežil. „Bylo to právě včas, v tu správnou minutu, sami záchranáři se divili, že to přežil,“ říká dcera zachráněného muže Alena Hauptmanová.

Její otec už je v pořádku, čeká ho sice ještě série lékařských zákroků, ale cítí se dobře. „Myslím, že to zvládá líp než my všichni okolo. Jsem moc vděčná všem, kteří se do záchrany mého tatínka zapojili. Se školou, kam chodí deváťáci, jsem už ve spojení, budu se jim chtít odvděčit,“ říká dcera 74letého seniora.

Chlapcům i jejich učitelce už se dostalo poděkování od radnice ve Stráži nad Nisou. S dárky za nimi dorazila starostka Daniela Kysilková. „Jsem na ně moc hrdá, udělali nám skvělé jméno. Co může být lepšího než zachránit lidský život,“ zdůrazňuje starostka.

Tagy:
Ještěd rodina ocenění pomoc záchrana senior Liberecký kraj žáci resuscitace Stráž nad Nisou Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje