Tisíce opilých řidičů neváhají sednout za volant, říká expert. Ani častá prevence nepomáhá

Příbývá dopravních nehod pod vlivem alkoholu. Loni se jich stalo 4 750 a zemřelo při nich 46 lidí, uvedl expert na dopravní bezpečnost Miroslav Charouz v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Smutné statistiky přiměly dopravní policii zpřísnit kontroly v době velikonočních svátků.

„Jen za loňský rok přibylo více než 300 nehod pod vlivem alkoholu. Zemřelo při nich 46 lidí a dostali jsme se na celkové číslo téměř 4 750 nehod, přičemž se většinou jedná o nehody s více než 1,5 promile alkoholu v krvi. Prevence, byť je prováděna často, nezabírá a lidé alkohol rádi požijí. Není tedy překvapením, že kontrol v takto inkriminovaných dobách, jako jsou Velikonoce, je velké množství,“ řekl Charouz.

Vysoký obsah alkoholu v krvi u většiny nehod s alkoholem spojených je patrně způsoben tím, že řidič v takovém stavu příliš neovládá své pohyby a reakce, čímž se pravděpodobnost nehod výrazně zvyšuje. „Velmi smutným zjištěním jsou tisíce řidičů, kteří neváhají v takovém stavu sednout za volant a vydat se na cestu,“ sdělil dopravní expert s apelem na střízlivost řidičů.

Jaký vliv mají na riziko dopravních nehod drogy se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: