Vyšetřování nehody kolotoče v Havířově pokračuje. Proč klesal, ale stále se s lidmi točil?

Policie stále vyšetřuje nehodu kolotoče.

Policie stále vyšetřuje nehodu kolotoče

Policisté v Havířově stále vyšetřují nehodu kolotoče, která se stala první zářijovou sobotu. Zábavná atrakce tehdy sjela dolů z asi dvacetimetrové výšky, aniž by se přestala točit. Lidé, kteří seděli na sedačkách, se zranili nárazem do pokladen a zábradlí. Zranění utrpělo celkem 17 lidí včetně dětí. Někteří museli být hospitalizováni.

K neštěstí došlo v sobotu 3. září během městských slavností v Havířově. Kolotoč se nečekaně propadl dolů a lidé začali nohama narážet do všeho, co bylo v okolí atrakce. Na místo zamířilo hned několik sanitek.

Mezi zraněnými byly také dvě sestry Shanti a Sophie. „Nějaký pán mě zachránil a posadil na trávník. Mám vykloubený kotník a naraženou patu,“ popsala ve vysílání CNN Prima NEWS jedna z dívek. Její sestra má zlomenou jednu ze zánártních kostí. Obě dívky jsou už doma.

V pátek se policisté znovu vrátili na místo činu a provedli vyšetřovací pokus. Chtěli zjistit, kde se stala chyba a proč kolotoč klesal a zároveň se pořád s lidmi točil. „Probíhá technické doohledání místa činu. Znalci z různých oborů provádějí dokumentaci jednotlivých částí atrakce,“ řekla policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Z plošiny vyšetřovatelé dokumentovali věž kolotoče. Počínali si důkladně. Trvalo to asi dvě hodiny. Pracují s informací, že kolotoč už měl den před havárií problémy. „Je to neštěstí. Věřím, že policisté určitě přijdou na to, co bylo příčinou nehody,“ řekla v anketě CNN Prima NEWS obyvatelka Havířova.

Policisté zprvu nechali sundat všech 12 sedaček, aby náhodou někoho nezranily. „Po dalších dvou hodinách se kolotoč rozjel a zdálo se, že funguje bez problému. Pokusu se zřejmě účastnil i provozovatel atrakce, který je podezřelý z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti a hrozí mu osmileté vězení,“ okomentovala přímo z místa reportérka Markéta Schenková.

Všichni zranění, tedy sedm dětí a 10 dospělých, už byli propuštěni z nemocnice domů.

Tagy: