Nehoda na motocyklových závodech v Jičíně: Jezdec vletěl mezi diváky, tři lidé jsou v nemocnici

Pět lidí bylo v sobotu před polednem zraněno během závodů historických motocyklů Cena města Jičína, když jeden z účastníků vjel mezi diváky. Záchranáři odvezli dva diváky a závodníka do nemocnice v Jičíně. Dva další diváky ošetřili na místě. Uvedly to mluvčí záchranářů a policie Lucie Hanušová a Iva Kormošová.

„Dle prvotních informací třiašedesátiletý řidič motocyklu značky Yamaha z dosud nezjištěných příčin nezvládl pravotočivou zatáčku, spadl na zem a poté i s motorkou vletěl do diváků,“ uvedla policejní mluvčí Kormošová. Policie podle ní vyšetřuje veškeré okolnosti nehody, předmětem vyšetřování bude i zajištění pořadatelské služby.

ČTĚTE TAKÉ: Chodec má na zelenou minimálně pět vteřin, říká expert. Zmínil nebezpečné časy na přechodech

Závodníka záchranáři převezli do nemocnice s bolestmi zad, hrudníku a nohy. Jeden z převezených diváků měl podezření na zlomeninu nohy a druhý měl povrchová zranění. „Na místo jsme vyslali čtyři pozemní posádky a vrtulník, který nakonec odletěl prázdný,“ uvedla Hanušová.

Cena města Jičína se jezdí na běžných silnicích v Koněvově a Markově ulici a po západním obchvatu města na silnici I/35. Nehoda se podle policie stala u kruhového objezdu, na němž se stýká Koněvova ulice s obchvatem.

Organizátoři závodů nehodu nekomentovali. „Zatím se nebudeme vyjadřovat. Vše vyšetřuje policie,“ řekl předseda pořádajícího Automoto klubu Český ráj Jičín Dalibor Vik.

Dle svědků závodník motorku „položil“ do záchranné zóny, kam diváci mají vstup zakázaný. Lidé tam neměli být a traťová kontrola je měla vyhodit. Lze se tak domnívat, že o chybu jezdce se nejedná.

Závody po nehodě pokračují. V sobotu jsou na programu tréninky, v neděli od 8:00 samotné závody.

Závodů se účastní závodníci s historickými stroji. Nejmladší motocykly jsou zhruba dvacetileté, nejstarší byly vyrobené před druhou světovou válkou. Principem závodu je takzvaná jízda pravidelnosti, kdy je závodník odměňován za to, že jednotlivá kola absolvuje v co nejpodobnějších časech.

Po dobu víkendových závodů jsou ulice i obchvat pro běžnou dopravu uzavřeny a řidiči musejí jezdit objížďkami.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Sluchátka na uších jsou častým viníkem nehod. Narušují naši orientaci v provozu, říká expert

Tagy: