Chodec má na zelenou minimálně pět vteřin, říká expert. Zmínil nebezpečné časy na přechodech

Přechod pro chodce (ilustrační snímek)

Expert o nehodách chodců

Za posledních 14 let se odehrálo 32 tisíc případů, kdy auto na českých silnicích srazilo chodce, vyplývá z dat Portálu nehod. Chodce nemusí srazit pouze osobní vozidlo, ale také motocykl, náklaďák i kolo. Při přecházení světelné křižovatky se vyplatí myslet také na to, že nikdy nevíme, jak dlouho zelená potrvá, upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS dopravní expert Vratislav Filler.

Přechod pro chodce neznamená jistotu, že auto přecházejícího vždy pustí. Třetina všech nehod, kdy auto srazilo chodce, se v posledních 14 letech stala při přecházení po vyznačeném přechodu. Rizikové jsou zejména zimní měsíce, uvedl web Portál nehod. Nejčastěji dochází ke srážkám chodců s auty ve všední dny od sedmé ráno a poté mezi 14:00 až 18:00. O víkendech jsou naopak nejnebezpečnějšími noční hodiny.

ČTĚTE DÁLE: Řidič přejel muže, který ležel na silnici. Neviděl ho přes zamlžené čelní sklo

Jak upozornil odborník na alternativní způsoby dopravy Vratislav Filler z organizace AutoMat, také semafory a světelné křižovatky podléhají poměrně přísným normám. „Pět vteřin je podle normy minimum času na přechod silnice na zelenou barvu,“ nastínil expert.

Řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti při odbočování v křižovatkách, kde přecházejí chodci. „Je dobré sledovat tzv. oranžovou blikající figurku,“ doporučil řidičům odborník.

Jako typickou expert popsal křižovatku ulic Moskevská a Ruská v pražských Vršovicích. Křižovatka podle něj není vysloveně nebezpečná, ale zároveň vyžaduje jak pro chodce, tak řidiče určitou pozornost. „Ve srovnání s jinými tohle křížení není odstrašujícím případem. Je to taková průměrná pražská křižovatka,“ konstatoval Filler, který je rovněž členem magistrátní komise pro cyklistiku v Praze.

K zamezení počtu nehod pomáhají také 3D efekty

Nehody chodců mohou končit smrtí i ve zdánlivě banálních případech. Například minulý leden v Praze usmrtilo kolemjdoucí ženu samovolně rozjeté auto. V reakci na zvyšující se počet nehod vytvořili dopravní policisté dokonce před časem 12 univerzálních rad pro chodce. Možnou inspiraci pro zvýšení bezpečnosti lidí přecházející silnice bychom mohli nalézt také na Slovensku – policie v Bratislavě před několika lety zavedla na vybraném přechodu speciální světelné 3D efekty, které by měly varovat řidiče před chodci v nočních hodinách a za šera.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Školačka v Brně se nerozhlédla, srazila ji tramvaj. Případů kvůli nepozornosti přibývá

Tagy: