Expert o nehodách cyklistů: Přeceňují své schopnosti. Na silnici chybí vzájemný respekt

Koordinátor BESIP Zlínského kraje Zdeněk Patík

Nehody v Beskydech

Cyklisté často přeceňují své schopnosti a podceňují nošení helmy, popsal v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS koordinátor BESIP pro Zlínský kraj Zdeněk Patík.

Lidé se na beskydských silnicích pohybují nejen v autech, ale zejména v létě i na kolech a koloběžkách. „A tato koncentrace dopravy na úzkých horských silnicích nevěstí nic dobrého,“ uvedl Patík ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Cyklisté často přeceňují své schopnosti. Při dlouhých sjezdech například nezvládnou zatáčku, navíc nedbají na použití helmy. Horské silnice nejsou vždy v ideálním stavu,“ popsal.

ČTĚTE TAKÉ: V létě přibývá nehod s dětmi. Při cestách za dobrodružstvím buďte opatrní

Přes léto významně častěji bourají i řidiči v autech. „Tam jsou důvody stejné jako všude jinde. Tedy vysoká rychlost, nevěnování se řízení a třeba přejetí do protisměru,“ doplnil expert. Připomněl, že základem bezpečného cestování je, aby se řidič věnoval pouze řízení a nenechal se ničím rozptylovat.

Velká koncentrace lidí na úzkých horských silnicích je podle Patíka ten největší problém. „Musíme se všichni vzájemně respektovat, bohužel ne vždy tomu tak je,“ dodal koordinátor BESIP.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ženy jsou za volantem obezřetnější, tvrdí expert. Zvláštní kategorií jsou elektrokoloběžky

Tagy: