Nehorázně lžete, sepsula Kovářová hnutí ANO. V Dozimetru nejde jen o telefon, řekl Juchelka

Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) a poslanec Aleš Juchelka (ANO)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 1.10.2023

Kvůli Dozimetru padala v Partii Terezie Tománkové ostrá slova. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová se ohradila proti výrokům členů hnutí ANO, které chce kauzu projednat v plénu. „Musím odmítnout výrazy vašeho předsedy Andreje Babiše o mafiánských strukturách. To už skoro souvisí s křivým obviněním. Jak je možné, že vyslovuje tak nehorázné lži bez důkazů?“ rozčílila se ve vysílání CNN Prima NEWS. Poslanec ANO Aleš Juchelka poznamenal, že nejde zdaleka jen o šifrovaný telefon ministra vnitra Víta Rakušana. „Je to velmi nebezpečná kauza, která prorůstá do nejvyšších pater politiky,“ navázal na téma zákonodárce z hnutí ANO.

„Samozřejmě nás kauza Dozimetr ovlivnila. Velmi dobře jsme se s ní vypořádali – vrátili jsme peníze, které by mohly být považovány za nevhodné. Petr Gazdík odstoupil z pozice ministra školství. Udělali jsme další opatření, nepřijímáme dary právnických osob. Myslím, že jsme jasně dali najevo, že se s tím dokážeme vypořádat,“ řekla Kovářová v úvodu druhé části Partie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neschopnost vlády? Vidí to lidé od Šumavy k Tatrám. Čtvrtina Pirátů je na úřadech, zlobí se Havlíček

Opozičnímu poslanci Aleši Juchelkovi ale uskutečněné kroky k očistě hnutí STAN nestačí, kauzu Dozimetr chce projednat v plénu Poslanecké sněmovny. Důvodem je podle jeho slov ministr vnitra Vít Rakušan a informace, že používal soukromý šifrovaný telefon.

„Je to velmi nebezpečná kauza, která prorůstá do nejvyšších pater politiky. Je možné, že opět vyvoláme hlasování o nedůvěře této vládě. Hnutí STAN je v tom až po uši, Rakušan má přímý vliv na policii. To vysmívání a bagatelizování je skutečně za hranou, nelíbí se mi, jak to vláda komunikuje,“ navázal na téma zákonodárce z hnutí ANO.

Proti Juchelkovým výpadům se Kovářová vzápětí důrazně ohradila. „Musím odmítnout vaše nařčení a výrazy vašeho předsedy (Andreje Babiše) o mafiánských strukturách. To už skoro souvisí s křivým obviněním. Není možné, abyste paušalizovali kvůli chybě jednoho člověka v kauze Dozimetr celé naše politické hnutí. Co kdybychom o vás říkali kvůli kauze Stoka, že jsou u vás v hnutí samí gauneři? To prostě neříkáme,“ argumentovala místopředsedkyně dolní komory v Partii.

„A vlastnictví nějakého šifrovaného telefonu skutečně není trestným činem. Byly řečeny důvody, které nás k tomu vedly. Bylo tu velké podezření, že jsme odposloucháváni. Bylo to v době, kdy se vyjednávalo o vládě. Každý poslanec využívá Signal, což je také v podstatě šifrovaný telefon,“ doplnila Kovářová.

Nehorázné lži, bránila STAN Kovářová

Následně zvolila ostřejší slova směrem k Juchelkovi, který se s vysvětlením ve vysílání CNN Prima NEWS nespokojil. „Vaším jediným cílem je paralyzovat Poslaneckou sněmovnu, destabilizovat ji. Osočování je vaše jediná ideologie. Není možné, aby taková slova zaznívala bez důkazu na půdě Sněmovny. Snažíte se rozšířit okruh podezřelých? Máte nějaké důkazy? Jak je možné, že váš pan předseda vyslovuje tak nehorázné lži a nemá k tomu důkazy? To se přece nedělá,“ rozčílila se Kovářová.

„Je neuvěřitelné, co tady slyším. Skutečně to není jen o jednom šifrovaném mobilním telefonu, ale o celé kauze. Všichni lidé z Dozimetru je měli a od stejného člověka. Používal ho i ministr vnitra, který má pod sebou policii,“ bránil se Juchelka v Partii Terezie Tománkové.

Tagy:
mobilní telefon Vít Rakušan STAN Partie poslanci poslanec Poslanecká sněmovna hnutí ANO pořady CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové ANO 2011 Věra Kovářová Aleš Juchelka Poslanecká sněmovna ČR kauza Dozimetr šifrovaný telefon