Nehumánní odchyty mustangů v Americe trvají, hříbata bez matky i mrtví koně

V USA probíhají odchyty divokých koní každý rok. Pokaždé jde o formu nahánění koní do pastí pomocí helikoptér a sjednaných kovbojů na koních. Stát se hájí tím, že tyto odchyty jsou nutné z důvodu přemnožení a špatného stavu koní s ohledem na množství pastvy a vody v obdobích sucha. Ochránci a advokáti těchto mustangů však tvrdí, že koně ve většině oblastí, kde odchyty probíhají, jsou ve výborné kondici.

Bureau of Land Management (dále jen BLM) zahájí v polovině července v Coloradu, v nejžhavějším období roku, odchyt divokých koní pomocí vrtulníků. Hnát hříbata nebo březí klisny/kobyly helikoptérami je nehumánní. Novorozených hříbat uprostřed žhavého červencového vedra dvojnásob. Teploty tam v tomto měsíci přesahují 37°C.

Boj s větrnými mlýny

Vzhledem k terénním pracovníkům organizací, které se odchytům snaží zabránit (např. American Wild Horse Campaign), kteří vyrážejí do terénu na pravidelné kontroly, se o tom může široká veřejnost přesvědčit z fotek a videí celých stád, ne jen jednotlivých koní. Celé roky tyto organizace bojují o humánní zacházení s americkou ikonou. Dokonce samy používají k ovlivnění populace mustangů speciální vakcíny na sterilizaci klisen. Vakcíny jsou ověřené, účinné a funkční, posvěcené odborníky z oblasti veterinární péče. Již mnoho kongresmanů a zástupců zákonodárců se snaží ovlivnit způsob, kterým je s mustangy nakládáno.

Bohužel, je to prozatím boj, kde jsou vidět jen malé pokroky. I za ty jsou ale lidé rádi. Například díky těmto vlivným lidem, stejně jako těm „obyčejným“, kteří bombardovali své kongresmany telefonáty a e-maily při probíhajícím obrovském odchytu v Sand Wash Basin v loňském září, se podařilo tento odchyt zastavit dříve a nenaplnit tak cíl BLM. V jejichž plánu bylo odchytit až na 633 koní, číslo se ale zastavilo na 529. Je to malé vítězství, ale rozhodně posun k lepšímu.

Hříbata bez matky

Nemohlo být starší než 1 měsíc. Ale ocitlo se úplně samo na více než 150 000 pustých akrech veřejných pozemků Colorada. Bylo to poté, co hříbě a jeho matka, klisna jménem Serendipity, byly den před tím odděleny helikoptérami. Nikdo se ani neobtěžoval jít hříbě hledat.

Druhý den bylo nalezeno v péči hřebce známého jako Merlin. Poté, co si jich všimla helikoptéra, vyrazila k nebi a začala dvojici pronásledovat, pak přišel na řadu kovboj na koni (kovbojové jsou najatí od BLM, aby dokončili práci helikoptér) a malé hříbě i statečný hřebec byli zajati.

Dvě nejdůležitější věci pro divokého koně jsou rodina a svoboda. Merlin si vybral svobodu. Přeskočil kovové panely, které ho obklopovaly, a vrátil se do otevřeného prostoru.

Merlin sice utekl, ale hříbě zůstalo v pasti. Bylo umístěno na místní veterinární kliniku, než půjde do dočasné péče. Podle zpráv členky týmu SWAT (Sand Wash Basin AdvocateTeam), která se na něj byla podívat, je na tom dobře a pokud bude jeho matka Serendipity, která byla, jako ostatní odchycení mustangové, odvezena do Cañon City, mít ještě mléko, je zde možnost jeho navrácení k matce. V opačném případě můžeme být v klidu, protože v dočasné péči bude v dobrých rukách a už o něj projevila zájem fotografka, která ho nedávno objevila, v případě adopce tedy má malá klisna kam jít. Tento příběh má dobrý konec. To však neplatí o odchytu z 5. července v Nevadě, kde zemřelo 5 koní, včetně čtyřměsíčního hříběte.

Málo personálu, špatné podmínky, nemoci

Jako další otřesný případ lze uvést skutečnost, kdy nejméně 146 divokých koní nedávno zemřelo v odchytové stanici BLM v Cañon City v Coloradu po propuknutí viru koňské chřipky („EIV“), onemocnění, proti kterému měli být divocí koně naočkováni. Vše bylo způsobeno významně špatným hospodařením v ohradách Cañon City, včetně nedostatku personálu, vakcinace a dalších selhání biologické bezpečnosti. Odchycené mustangy drží v ohradách bez přístřešků, po skupinách, kdy na sebe mnohdy koně i útočí, bez dostatku krmiva a vody. A to nemluvě o tom, že jsou hříbata oddělena od matek, rodiny jsou rozděleny, apod.

Při mnoha odchytech ani není dovolena přítomnost veřejnosti. I přesto se ale advokáti divokých mustangů (záchranné stanice, fotografové, dobrovolníci) snaží dostat alespoň na povolenou vzdálenost a vše pečlivě dokumentovat, fotit, natáčet, aby bylo možné pak tyto záběry zveřejnit a alarmovat tak občany k tomu, aby se jich co nejvíce postavilo na stranu této americké ikony, mustanga a bojovali společně proti neskutečně zbytečné a pro daňové poplatníky výrazně drahé záležitosti, jako je odchyt koní helikoptérami a držení v nevhodných odchytových ohradách.

Bojují guvernéři i známé tváře

Co se musí stát, aby „člověk“ začal se zvířaty žít na této planetě v souladu a neusurpoval si jejich přirozené prostředí pro vlastní potřeby?

Na Facebooku můžete sledovat American Wild HorseCampaign a Sand Wash Basin Wild Horse Advocate Team, což je jen hrstka skupin lidí, kteří za mustangy bojují. Do boje se zapojují nezávislí fotografové, kteří dokumentují  tento brutální postup BLM při odchytech, stejně jako lidé a neziskové organizace, kteří bombardují svoje senátory a guvernéry. Už několik zákonodárců se připojilo k hlasům těchto koňských advokátů a požadují zastavení odchytů či alespoň jiný způsob a množství odchycených koní.

Připojují se i známé osobnosti jako např. Kaley Cuoco či Katherine Heigl, která vystoupila na protestní akci při odchytech v oblasti Onaqui. Nic z tohoto ale doposud nestačilo k tomu, aby se věci hnuly tím správným směrem. Naopak, při odchytech jsou oddělovány rodiny, malá hříbata od svých matek, koně jsou naháněni ve vysoké rychlosti a ve velmi těsné blízkosti před helikoptérami několik mil, mladí koně, staří koně, hříbata i kobyly ve stádiu těsně před porodem.

Jiřina Sýsová

Tagy:
nemoc rodina Facebook fotograf Colorado USA Nevada Katherine Heiglová Kaley Cuoco