Nejde o dny, Martínek má stále čas. Není vyloučeno, že pojišťovna léčbu uhradí, říká expert

Na léčbu Martínka se podařilo vybrat přes 125 milionů korun.

360° 26.9.2023

Je poměrně velká šance, že zdravotní pojišťovna péči o Martínka proplatí, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Podle experta v tomto případě nejde o dny nebo hodiny a Martínek, který trpí vzácným syndromem AADC, má stále čas. Na jeho léčbu se podařilo vybrat díky veřejné sbírce 125 milionů korun, pokud by je tedy pojišťovna nakonec proplatila, peníze by mohly například dostat další potřební.

„Rodina ještě nevyčerpala všechny možnosti, jak individuální úhradu získat, což znamená, že stále ještě existuje velká šance, že zdravotní pojišťovna tuto péči proplatí,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Jakub Dvořáček.

ČTĚTE TAKÉ: Zázrak. Jak může člověk tolika lidem poděkovat? Martínkův otec poslal dárcům dojemný vzkaz

„V tuto chvíli má Martínkova rodina možnost podat žádost znovu, a pokud dojde v 15 dnech k jejímu zamítnutí, mohou se odvolat k revizní komisi, která může rozhodnout pozitivně,“ nastínil možný postup Dvořáček.

Tento systém je tedy poněkud zdlouhavý, podle experta je však možné v extrémních případech postupovat bezodkladně. „Pokud se jedná o případ, kde se opravdu hraje o čas, vím, že zdravotní pojišťovny jsou schopné postupovat velmi rychle. V tomto případě ale taková situace nenastala,“ sdělil.

Náměstek ministra zdravotnictví souhlasí, že čím dříve bude léčba zahájena, tím lépe. „Ale nehrajeme tady o dny. V tomto případě jde opravdu o trochu jinou situaci a proces může proběhnout bez problémů, jak je nastaven systémově,“ upozornil.

Dvouletý Martínek trpí vzácným syndromem AADC. „Má nejtěžší formu tohoto onemocnění a je zcela odkázán na péči a pomoc druhých. Je ležící a bez naší pomoci neudrží ani vzpřímenou hlavičku. Je hypotonický, často z ničeho nic zvrací, nadměrně se potí, mívá svalové křeče různé intenzity podobné epileptickým záchvatům a také má výrazně oslabený sací/polykací reflex,“ vysvětlil Martínkův otec Tomáš Zatloukal.

Genová terapie, která stojí v přepočtu 100 milionů korun, chlapci pomůže žít normální život. A tuto naději Martínek získal díky sbírce a především solidaritě lidí, kterým se podařilo vybrat neuvěřitelných 125 milionů korun.

Tagy:
pojišťovna VZP Jakub Dvořáček ministerstvo zdravotnictví 360° zdravotnictví sbírka pro Martínka