Nejdražší let na světě trvá méně než 80 vteřin. Záběry nezvyklé cesty jsou hitem

Média obletělo video, které zachycuje zřejmě nejkratší let na světě. Letadlo mezi dvěma Orknejskými ostrovy, které patří Skotsku, urazí vzdálenost 2,7 kilometrů. Cesta trvající méně než 80 vteřin stojí 17 liber (necelých 500 korun), což z ní činí nejdražší komerční let. Osmimístný letoun převáží obyvatele dvakrát denně.

Let spojuje ostrovy Papa Westray a Westray, které jsou součástí skotského souostroví Orkneje. Zhruba 74 vteřin trvající cestu zachytil cestovatel a vlogger Noel Philips, informoval web Daily Mail. Na záběrech je vidět, jak 41letý Brit nastupuje na palubu, a jakmile se letadlo odlepí od země, pouští na mobilu stopky.

„Sotva vzlétnete z ranveje a letadlo už se otáčí a znovu klesá ke svému cíli. Let je hodnocen jako nejdražší, který můžete zažít, co se týče přepočtu na míle. Ve skutečnosti je ještě dražší než první třída v Emirates,“ říká Noel, zatímco letoun překonává moře. O chvíli později přistane na ostrově Westray a Brit zastavuje stopky na čase 1:14.

Do letadla se vejde osm pasažérů, na cestu se vydává dvakrát denně. Rekordní čas, za kterou pilot vzdálenost 2,7 kilometru urazil, je 53 vteřin. Aerolince Loganair se lety vyplatí, protože vláda hradí údržbu a provoz letadla.

Společnost ale čelí i kritice, že tato doprava není ekologická. Alternativní možností je 20minutová jízda lodí. Problém však činí nepředvídatelné počasí, kvůli kterému je voda často rozbouřená a lidé by tak zůstali uvězněni na ostrovech. Místní zastupitelé navrhli výstavbu mostu, zatím ale žádný projekt nebyl schválen.

Na ostrově Papa Westray bydlí přibližně 90 lidí, Westray má asi 600 obyvatel. Linka tak není přehnaně vytížena, a když o let není zájem, letadlo zůstává v hlavním městě Kirkwallu. Kromě místních je cesta oblíbená i u turistů.

Tagy: