Talíř o „čunkoflecích“ i KDU-ČSL: Pro radu jdu za Bělobrádkem. Svoboda nám maže schody

Cyril Svoboda, Jiří Čunek a Pavel Bělobrádek

Manželství pro všechny? Jen partnerství s omezenými právy při osvojení dětí, rozhodla Sněmovna

Když mám potřebu o něčem se poradit, rád zavolám Pavlu Bělobrádkovi. S Cyrilem Svobodou se naopak neradím, maže nám schody. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl lidovecký kandidát na europoslance František Talíř. Třicetiletý komunální politik kromě jiného zhodnotil současné nálady uvnitř KDU-ČSL. Zároveň vysvětlil, jak to bylo se vznikem pojmu „čunkofleci“. Podle Talíře má posměšný název – označující názorový proud Jiřího Čunka – původ spíš v novinářských kruzích. Prý nepochází z dílny mladých lidovců.

Z výrazných tváří KDU-ČSL je Talíř nejvíce v kontaktu s ministrem zemědělství Markem Výborným a s europoslancem Tomášem Zdechovským. S druhým jmenovaným jihočeský zastupitel a 1. náměstek hejtmana kandiduje v letošních evropských volbách za koalici Spolu. Zatímco Zdechovský je lídrem lidovců, Talíř přeskočil současnou europoslankyni Michaelu Šojdrovou, a dostal se tak na druhé místo KDU-ČSL.

V případě hodnocení předních představitelů lidovců si velkou pochvalu od Talíře vysloužil poslanec Pavel Bělobrádek. „Když mám potřebu o něčem se poradit, rád zavolám Pavlu Bělobrádkovi. On už vlastně všeho dosáhl, nemá potřebu si něco dokazovat. Byl předsedou naší strany, vicepremiérem i ministrem. Teď už mu v uvozovkách jde jen o KDU-ČSL,“ sdělil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Porazíme ANO v eurovolbách. Okamura a Fico jsou trojští koně Ruska, říká Talíř

Naopak kriticky se lidovecký komunální politik vyjádřil k dalšímu „matadorovi“ KDU-ČSL. „S Cyrilem Svobodou se naopak neradím. Bohužel mám opakovaně pocit, že Cyril Svoboda zůstává lidovcem spíš proto, aby byl mediálně zajímavý. Často vystupuje proti nám, jako by nám mazal schody. Více si notuje s představiteli hodnotově zcela jiných politických stran. S tím mám docela problém,“ zmínil Talíř, který loni v červnu oslavil 30. narozeniny.

Svoboda dlouhodobě kritizuje směřování lidovců, kteří si podle něj procházejí „klinickou smrtí“. „Je důležité, aby se KDU-ČSL vrátila zpět ke svému tradičnímu voliči. To není mladý liberální člověk, nýbrž osoba vyššího věku, zejména důchodci,“ řekl před časem ve vysílání CNN Prima NEWS. Kromě jiného také naznačil, že by se lidovci měli více zajímat o současné voliče SPD.

Talíř není jediným členem KDU-ČSL, který se k výrokům Svobody vyjadřuje kriticky. „Nevím, jestli chce dát dobrou radu, nebo hází písek do soukolí,“ pronesl Zdechovský pro CNN Prima NEWS s tím, že si od Svobody drží distanc.

Redakce CNN Prima NEWS se Talíře rovněž zeptala na okolnosti vzniku „čunkofleků“. Tento termín vychází ze jména dlouholetého senátora a bývalého předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Má označovat konzervativnější křídlo lidovecké strany.

I když se spekuluje o tom, že pojem „čunkofleci“ vymysleli mladší členové KDU-ČSL, podle Talíře tento obrat vznikl spíš v novinářském prostředí, přičemž nyní si už žije vlastním životem. „Pátrali jsme po tom, kdo a kdy vlastně s termínem ‚čunkoflek‘ přišel jako první. Nikdo od nás to označení v praxi nepoužívá,“ uvedl.

Volby do europarlamentu se uskuteční letos v červnu. CNN Prima NEWS pravidelně nabízí rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si ty nejzajímavější z nich.

Tagy: