Nejen energie, od nového roku výrazně zdraží i maso a uzeniny. Co je na vině?

Maso brzy výrazně podraží

Drahé maso

Od nového roku nás kromě zdražování energií čeká i další zvyšování cen. Podraží také maso a masné výrobky. A to v průměru o 10 procent. Řezníkům se totiž zvýšily náklady třeba na obaly nebo na koření. Producenti už proto obchodním řetězcům poslali informaci o zvýšení cen.

Čestmír Motejzík provozuje na 30 řeznictví. Do všech prodejen dodává produkty, které vyrobí jeho masokombináty. I on bude zdražovat. Důvodem jsou rostoucí náklady. „Po novém roce čekáme další nárůst, takže to už nejsme schopni absorbovat, a tak zdražíme zhruba o deset procent k prvnímu lednu,“ upozorňuje.

Jedno kilo hovězího zadního bez kosti stojí nyní 259 korun. Od nového roku bude o 30 korun dražší. Hlavním důvodem je, že zdražuje vše, co je potřeba na výrobu. „Koření o 20 procent, fólie, do kterých balíme výrobky, o 25 procent, etikety na výrobky o 50 procent,“ vyjmenovává předseda Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík.

Producenti se proto chystají rozesílat velkým řetězcům nové ceníky. „O cenách ještě jednáme, ale avízo o zdražování jsme už udělali, jak u každého řetězce bylo potřebné,“ říká Motejzík. Češi si tak za maso připlatí – a že ho nespotřebují zrovna málo. Jeden člověk sní v průměru za rok 43 kilogramů vepřového, 30 kg kuřecího a 10 kg hovězího. Zdražování se pak bude týkat také uzenin.

Jestli lidé kvůli vyšším cenám omezí nákup masa a uzenin, ukáže až čas. Z miniankety provedené štábem CNN Prima NEWS to vychází zhruba 50 na 50.

Tagy: