Řeznice bez kampaně i influencer, co se nezajímá o politiku. Kdo všechno uspěl ve volbách?

Kyperský influencer Fidias Panayiotou se stal europoslancem.

Výsledky eurovoleb

Evropský parlament už zná svých 720 nových europoslanců. V lavicích v Bruselu či Štrasburku zasednou bývalí premiéři, někdejší ministři a další již zavedení politici. Ti však budou doplněni o různé nečekané postavy. Do europarlamentu se totiž probojovali i třeba influenceři bez špetky politických zkušeností nebo oblíbená řeznice. Stejně tak mandát získali politici, kteří toho času jsou ve výkonu trestu.

Že se z internetového influencera může stát europoslanec v Česku dokázal lídr Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek. Youtuber a podnikatel dříve známý svým zaměřením na automobilismus byl dokonce druhým nejvíce kroužkovaným kandidátem v Česku během letošních evropských voleb.

ČTĚTE TAKÉ: Gregorová: Za eurokomisaře chceme Kolaju. Koryta, koryta, koryta, rozohnila se Konečná

Ještě o kus dál je však jeho kyperský protějšek Fidias Panayiotou. Teprve 24letý mladík, který je však velmi populární na sociálních sítích, kde se kupříkladu chlubí fotkou, na které objímá magnáta Elona Muska, získal téměř pětinu všech hlasů a získal tak jeden ze šesti mandátů určených pro Kypřany.

Muž vystupující pouze jako Fidias přitom na rozdíl od Turka nekandidoval za žádnou politickou stranu a navíc hlásil, že o politice neví prakticky nic. „Je mi 23 let a nikdy v životě jsem nevolil, tak jsem si jedné noci řekl, že když se nikdy nebudu zajímat a nebudu volit, tak u moci zůstanou pořád ti samí ‚nerdi’. Tak jsem si řekl ‚Dost!’,“ komentoval v lednu svoji kandidaturu Fidias.

Příběh, jak se stát z internetové senzace členem Evropského parlamentu, napsal i španělský řidič Alvise Perez z krajně pravicové strany nazvané Párty je u konce. Ve volbách získal čtyři procenta, což znamená křeslo zákonodárce pro něj a dva další lidi na jeho kandidátce.

„Párty je u konce, protože, a mrzí mě to, Španělsko se stalo párty pro zločince. Španělsko se stalo jednou velkou párty pro korupčníky, žoldáky, pedofily a násilníky,“ hlásal Alvise po svém úspěchu ve volbách, zatímco měl na sobě masku Guye Fawkese – anglického revolucionáře ze 17. století, který chtěl vyhodit do povětří britský parlament.

Řeznice bez kampaně i vítězství z vězení

V Německu pro změnu řeší zisk mandátu v podání Maximiliana Kraha. Ten byl sice lídrem krajně pravicové Alternativy pro Německo, která zaznamenala solidní úspěch, ale nedávno se v partaji ocitl v nemilosti. Důvodem bylo odhalení, že jeho asistent měl provádět špionáž pro Čínu a sám Krah má mít, stejně jako jeho kolega českého původu Petr Bystroň, napojení na Rusko.

I když je v AfD již nežádoucí, mandát přesto získal. „Myslím, že je to špatně a vysílá to devastující signál našim voličům, zejména mladým,“ komentoval své vyloučení Krah.

Mezi nové řecké europoslance se pro změnu bude řadit Fredi Beleris, který je toho času na dva roky za mřížemi za údajné kupování hlasů při zastupitelských volbách. Paradoxem podle AP je, že se starostou stal v albánském městě Himare, neboť má dvojí občanství. Za Řeky má v Evropském parlamentu usednout i 76letá řeznice Galato Alexandrakiová, která nevedla žádnou kampaň, nedala jediný rozhovor a dokonce nemá ani oficiální kandidátskou fotografii. K úspěchu jí podle všeho stačila její proslulost ve městě Alexandroupolis, píše list Politico.

Z domácího vězení pro změnu kandidovala italská aktivistka Ilaria Salisová. Kandidátka uskupení italských Zelených a Levice uspěla navzdory tomu, že aktuálně čelí trestnímu stíhání za napadení krajně pravicových demonstrantů. Europoslankyní se má stát přesto, že je již více než rok omezena v Maďarsku na svobodě. „Nemůže tomu uvěřit. Musíme dokončit naši práci a udělat vše možné, abychom ji přivedli zpět domů, jak jen to bude možné,“ řekl k výsledkům mluvčí evropských Zelených Angelo Bonelli.

Tagy: