Nejen Trump. U soudu je i Bidenův syn, za mříže ho může dostat kokain i neplacení daní

Hunter Biden, trestně stíhaný syn amerického prezidenta Joea Bidena

Média se v posledních týdnech primárně věnovala soudu amerického exprezidenta Donalda Trumpa, ale i u jeho rivala Joea Bidena se koná ostře sledovaný tribunál. Syn nynější hlavy státu Hunter Biden totiž stojí před soudem za nákup zbraně pod vlivem kokainu. Navíc mu hrozí i trest v kauze krácení daní. Ačkoliv Biden jr. není politicky aktivní, proces je pod drobnohledem a republikáni jsou při něm hodně slyšet.

„Nikdo není nad zákonem,“ zdůraznila obžaloba na začátku celého procesu, čímž chtěla dát jasně najevo, že Hunteru Bidenovi nepomůže u soudu ani fakt, že jeho otec je dnes nejmocnějším mužem v zemi. CNN uvádí, že obžalovaný vinu před soudem necítí.

ČTĚTE TAKÉ: Izraelský premiér Netanjahu vystoupí v červenci před americkým Kongresem. Čekají ho protesty

Biden jr. měl na podzim 2018 kupovat revolver v době, kdy byl závislý na kokainu. Vyplývá to z jeho vlastních pamětí. O užívání drog však ve formuláři při koupi zbraně nic neuvedl, protože by tak pistoli nemohl získat. Tím porušil zákon. „Závislost možná není volba, ale lhaní a nákup zbraně ano,“ komentoval to státní zástupce Derek Hines.

Abbe Lowell, advokát Bidena jr., naznačil, že se bude snažit přesvědčit porotu, že syn amerického prezidenta neporušil zákon vědomě. Podle listu The New York Times může být jeho strategií i snaha dostat protistranu do úzkých faktem, že prokuratura nemůže dokázat, že Biden jr. skutečně byl v době nákupu zbraně pod vlivem drog.

Syn amerického prezidenta mimo to čelí také trestnímu stíhání kvůli neplacení daní v Kalifornii. Původně se pokoušel s obžalobou domluvit na vyřešení obou kauz dohodou. Tento tah mu však nevyšel.

V případě odsouzení mu hrozí několik let za mřížemi. Bývalý prokurátor Neama Rahmani pro CNN zhodnotil, že obžaloba „má nabito“ a očekává jeho odsouzení. Obhajoba by podle něj naopak mohla zkusit jinou cestu. „Myslím, že se ani tak nezaměřují na samotný proces, ale spíš na odvolací soud,“ komentoval pro CNN Rahmani. Podle něj by se advokáti Bidena jr. mohli při odvolání snažit dosáhnout uzavření výše zmíněných dohod.

Republikáni navíc volají po dalším stíhání nejen Huntera Bidena, ale také bratra amerického prezidenta Jamese Bidena, jehož viní z křivé vypovědi u soudu.

Trumpova vina

Soudní proces se synem amerického prezidenta probíhá na pozadí pokračující prezidentské kampaně. Bidenův rival a takřka jistě soupeř v podzimním volebním klání, exprezident Donald Trump, má také soudní lapálie, které se navíc týkají přímo jeho osoby.

Trump byl minulý týden u newyorského soudu shledán vinným z falšování finančních záznamů v kauze úplatku za mlčenlivost pornoherečky Stormy Danielsové. Kromě toho je exprezident a republikánský kandidát obžalován v dalších třech kauzách.

Tagy: