Kincl má na UFC. Vémolu chtěl porazit v jeho hře, řekl v exkluzivním rozhovoru „Hrobař“ Dvořák

MMA šampión Oktagonu Patrik Kincl se po prvním kole sobotního zápasu roku v pražské O2 areně rozhodl porazit Karlose Vémolu v jeho vlastní hře. V exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl fighter David „Hrobař“ Dvořák, jeden z mála Čechů zápasících v globálně nejprestižnější organizaci UFC. Kromě taktiky zmínil také dopad zápasu na vypjaté osobní vztahy obou borců. Poodhalil jejich další plány a zhodnotil možnost Patrika Kincla nastoupit pod hlavičkou UFC.

Patrik Kincl se během zápasu hodně držel na kleci, což by ale mohlo nahrávat spíše Karlosovi. Šlo v tomto ohledu o taktiku? Co podle vás rozhodlo?

Pokud jde o taktiku, tak jsme chtěli více boxovat. Vždy dát alespoň dvě nebo tři minutky boxu a pak si klidně přejít do klinčů. Karlos na to ale hodně tlačil, a proto Patrik po prvním kole usoudil, že s ním boxovat nechce a porazí ho v jeho vlastní hře. Udělal pak damage, který jsem u Karlose nikdy v životě neviděl a dopadlo to, jak to dopadlo.

Původní plán tedy nevyšel?

Ne, že by nevyšel, on by myslím i vyšel. Patrik se ale rozhodl jinak – jako kdyby bylo vše extrémně osobní, a chce všem dokázat, že ho porazí v tom, v čem je Karlos nejlepší.

ČTĚTE TAKÉ: Terminátor Vémola na šrot a Patrik „Koudelka“ Kincl. MMA zápas roku strhl lavinu vtipů

S tím může souviset i ne příliš sportovní gesto, kdy Terminátor po zápase svému soupeři ani nepodal ruku…

Pro Karlose to vše bude extrémně náročné, bude to hodně kousat. On sám prohru ani v nejmenším nechtěl. Překazí mu to spoustu plánů i zápasů do budoucna. Ve chvíli po zápase se chtěl zřejmě jen sbalit a co nejrychleji odejít. Možná jsou tam ale i nějaká větší zranění. Jeli rovnou do nemocnice. Ale aspoň podat ruku si po zápase mohli.

Mluvíte o překažených zápasech. Kam dál by nyní mohly jít kariéry obou borců? Vémola do nynějška počítal s dalším zápasem s Attilou Véghem. Toho však po sobotním triumfu vyzval rovněž Kincl. Zároveň se hovořilo o tom, že pro poraženého by neúspěch mohl znamenat i konec kariéry.

Patrik bude směřovat k další obhajobě titulu, případně je na stole zápas s Attilou. Celá O2 arena dala jasně najevo, že by chtěla jejich souboj vidět. Byl by to zápas dvou lidí, kteří za sebou mají výhry, rozhodně by to dávalo smysl. Tímto směrem se bude Patrik připravovat.

Pokud jde o Karlose, tak těžko říct. Zápas s Attilou nyní nedává smysl. Stejně tak ani odveta s Patrikem. Nyní je ale hlavní, aby se dal zdravotně do kupy, poté s týmem určitě něco vymyslí.

Opakovaně zmiňujete zdravotní stav Karlose. Máte informace, jak na tom po zápase je? Promotér Oktagonu Ondřej Novotný se nechal slyšet, že o Terminátorovi nikdo nic neví.

Netuším. Ke mně se bohužel žádné informace nedostaly, ani zákulisní.

Pojďme tedy dál. Může mít výsledek nynějšího zápasu nějaký zásadní vliv na už tak špatný osobní vztah obou fighterů?

Myslím, že kámoši z nich už nebudou. Budou to držet na stejné rovině. Po zápase by ale mohlo skončit období přestřelování a hatování. V tomto ohledu si myslím, že se to trošku uklidní. Vždy ale mezi nimi bude velké napětí. Myslím, že jeden o druhém nebudou mluvit v tom nejlepším světle tak, jak by si profesionální sportovci zasloužili.

Vy sám jste si po zápase přímo v kleci s Patrikem stihl něco říct? Jaká byla vaše role v týmu?

Rovnou jsme si řekli, že to bylo skvělý. Zařvali jsme si a začali jsme slavit, a to jak v kleci, tak poté v šatně. Tíha zápasu ze všech spadla, byli jsme rádi, že to máme za sebou. Užili jsme si to. Pro oko diváka byl sice zápas hodně statický a neatraktivní, rozhodčí to mohl více roztrhávat, aby to lidi více bavilo, nicméně jsme si řekli, že to byla skvělá bitva. Patrik takticky u klece předvedl vše a z toho jsme měli všichni radost.

Pokud jde o moji úlohu v týmu, tak šlo o morální podporu, ale také jsem pomáhal, co se týče zápasení na zemi a wrestlingu. Patrikovi se snažím dávat zpětnou vazbu, co tam vidím. Nicméně on je extrémně vyspělý zápasník, takže spoustu věcí vidí sám.

Zmiňme prosím ještě plány na další týdny nejen pro Patrika, ale také pro vás. Co vás nyní čeká v UFC? A existuje v nejprestižnější světové organizaci místo i pro Kincla?

S Patrikem za týden odlétáme do Kanady. Za tři týdny mě totiž čeká další zápas (v rámci UFC 289 se David „The Undertaker“ Dvořák postaví Američanu Mattu „Danger“ Schnellovi, pozn. red.). A pokud jde o Patrika a UFC… Organizace nyní hodně cestuje. Po Kanadě bude v červenci Londýn. Na říjen je v plánu Abu Dhabí a řeší se i Dubaj a Francie. Takže si myslím, že budou koukat po evropských zápasnících. Patrik na UFC kvality má. Otázka spíše zní, jestli on sám by o to stál, jestli by chtěl a dávalo by mu to smysl. Šance tam ale rozhodně existuje. Je jedním z mála zápasníků u nás, kteří na to doopravdy mají.

V českém MMA zápasu roku uspěl Patrik Kincl, Karlose Vémolu porazil na body. Terminátor očividně nebyl s verdiktem rozhodčích spokojen. Svému soupeři před odchodem ani nepodal ruku a zamířil rovnou do nemocnice.

Tagy:
rozhovor MMA Karlos Vémola David Dvořák Attila Végh Patrik Kincl Ultimate Fighting Championship