Nejhorší sexuální predátor. Zpěvák R. Kelly zneužíval a vydíral nezletilé, rozhodl soud

Zpěvák R. Kelly je vinen ve všech bodech sexuálního zneužívání.

Kelly před soudem

Jeho píseň „I Believe I Can Fly“ se stala celosvětovým hitem, zpěvák R. Kelly s ní však před publikem zřejmě ještě dlouho nevystoupí. Federální soud v New Yorku totiž po šestidenním procesu rozhodl, že je vinen ve všech bodech obžaloby v případu vydírání a sexuálního zneužívání. A to jak mladých žen, tak nezletilých dívek. Advokátka tří obětí Gloria Allredová ho označila za nejhoršího sexuálního predátora, s jakým se kdy setkala.

Jediné, co dosud R. Kelly ví, je že je uznán vinným. Verdikt soudu ho však překvapil a podle jeho advokáta Deverauxe Cannicka ho vůbec nečekal, píše web CNN. „Jsem si jist, že se odvoláme,“ sdělil Cannick. Rozsudek má být vynesen až 4. května 2022, americkému zpěvákovi za jeho konání hrozí až doživotí.

Po celou dobu soudního řízení 54letá hvězda hudebního stylu R&B svou vinu, že po dvě desetiletí využívala svého postavení ke zneužívání žen a nezletilých, popírala. Výpovědi jedenácti obětí – devíti žen a dvou mužů –⁠ však silně hovořily proti němu. Advokátka tří obětí Allredová po vynesení verdiktu soudu prohlásila, že za 47 let právnické praxe, se nesetkala s horším sexuálním predátorem než je Kelly. A to hned z několika důvodů.

„Řešila jsem řadu sexuálních predátorů, kteří se dopustili trestných činů na ženách a dětech. Ze všech je ale Kelly nejhorší. Využíval své moci celebrity a sliboval, že jim pomůže v hudební kariéře k tomu, aby zranitelné nezletilé dívky sexuální zneužíval,“ podotkla Allredová.

Doplnila, že dívky a ženy pro Kellyho měla vyhledávat síť manažerů a dalších členů jeho týmu. Zpěvák se obhajoval tím, že s dívkami byl ve vztahu, to však advokátka silně popírá.

Oběti nakazil herpesem

„Nejednalo se o květnovo-říjnové vztahy, jak chtěli obhájci porotě namluvit. Šlo o zločiny proti dětem a některým dospělým,“ zdůraznila. Kellyho právníci se pak snažili dívky vykreslit jako zhrzelé fanynky, které však se zpěvákem podstupovaly pohlavní styk dobrovolně. Allredová však připomněla, že si dívky Kelly natáčel na video a mnohé z nich nakazil herpesem. Na chorobu je záměrně neupozorňoval.

„V důsledku toho se mnoho jeho obětí nakazilo herpesem – pohlavní chorobou a jsou nuceny trpět do konce života,“ vysvětlila. Videa, na kterých se pohlavní styk zaznamenával, pak nesloužila jen k osobní potřebě, ale i k vyhrožování. „Chtěl jimi své oběti umlčet. Vyhrožoval, že je zveřejní. Jednalo se přitom o dětskou pornografii,“ zdůraznila.

U soudu vypovídalo všech jedenáct obětí. Jedna z žen při čtení své výpovědi plakala. Oběti popisovaly, jakého sexuálního ponižování a násilí se Kelly dopouštěl. Několik jich uvedlo, že je vystavoval perverzním a sadistickým choutkám.

Podle prokuratury vyžadoval od svých obětí absolutní poslušnost a musely se přizpůsobit jeho pravidlům. Ve státech Illinois a Minnesota čelí zpěvák dalším podobným obviněním, která rovněž odmítá.

I přes těžké vystoupení je na své tři klientky Allredová hrdá. „Kelly si myslel, že mu vše projde, ale nestalo se tak. Myslel si, že může své oběti díky vlivu ovládat, ale mýlil se,“ doplnila advokátka obětí. Prokurátorka Jacquelyn Kasulisová následně prohlásila, že porota vyslala vzkaz všem mocným mužům jako je Kelly: „Ať to trvá jakkoliv dlouho, zákon vás dostihne.“

Tagy: