Nejméně kvalifikovaná vláda od roku 1989. Fiala je moderátor bez vize, kritizuje Paroubek

Jiří Paroubek je z výkonů většiny kandidátů zklamaný.

Bývalý šéf ČSSD a premiér Jiří Paroubek se ve vysílání CNN Prima NEWS ostře pustil do současné vlády pod vedením předsedy Petra Fialy (ODS). Tvrdí, že tento kabinet je nejméně kvalifikovanou vládou od sametové revoluce. Paroubek nešetřil zejména ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), nelíbí se mu ani přístup samotného Fialy. Důvodem kritiky je prý více než chabý přístup k řešení současné ekonomické krize i války na Ukrajině.

„Vláda je nejméně kvalifikovaná od listopadu '89 a možná vůbec v historii Československa. Jsou to lidé bez zkušeností, kteří nevidí, že po A je B a dále C a D. Lidé bez koncepčního myšlení. Pět koaličních stran znemožňuje efektivitu. V čele je dobrý moderátor, ale ne člověk s vizí. Není problém, že dopadne špatně vláda, ale u České republiky už ano,“ prohlásil Paroubek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Paroubek byl předsedou vlády od 25. dubna 2005 do 16. srpna 2006 po odstoupení premiéra Stanislava Grosse. Přestože ČSSD vyhrála v roce 2010 parlamentní volby, nebyla schopna sestavit vládu. Paroubek se následně rozhodl odstoupit z funkce předsedy strany. Ze sociální demokracie následně vystoupil.

Na kritice současné vlády se Paroubek shodl s dalším dříve vysoce postaveným politikem Vlastimilem Tlustým (dříve ODS). „Národní katastrofa. Netuší vůbec nic, ani že se blíží její konec. Nevím, jak budou členové moct chodit po ulicích, ani si nebudou moct nic koupit,“ nešetřil ostrými výroky Tlustý, který byl ministrem financí za Mirka Topolánka.

Co dále Paroubek řekl?

  • „Jsme předsednickou zemí EU a přemýšlíme, jak konflikt na Ukrajině ještě eskalovat. Měli bychom začít jednat s oběma stranami. Pokud toho není schopná vláda nebo ministr Lipavský bez zkušeností, tak udělejme širší konzilium ministrů.“
  • „Dlouhodobě říkám, že je potřeba vystoupit z burzy v Lipsku. Vláda bohužel neudělala nic. Šéf opoziční strany má kritizování jednoduché.“
  • „Krize nezpůsobuje problém jen u chudší části společnosti, ale také u širokých středních vrstev.“

Tagy: