Za premiéra by Češi brali Babiše, pak Schillerovou a Maláčovou, ukázal průzkum

Andrej Babiš (ANO) je pro voliče nejpřijatelnějším premiérem, vyplývá z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Na druhém místě za současným předsedou vlády se umístila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Za ní pak ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Jako největší hrozbu v premiérském křesle naopak dotázání vnímají šéfa komunistů Vojtěcha Filipa a předsedu hnutí SPD Tomia Okamuru.

Do sněmovních voleb zbývají necelé čtyři týdny. Podle nového průzkumu agentury Median by si lidé jako nového předsedu vlády nejvíce (42 procent dotázaných) přáli toho současného, tedy Andreje Babiše. Zcela nepřijatelný by pak byl pro 38 procent a spíše nepřijatelný pro 15 procent respondentů (celkem 53 %).

Druhé místo obsadila šéfka resortu financí Alena Schillerová. Na postu předsedkyně vlády by si ji dokázalo představit 33 procent lidí. Třetí místo vyšlo v průzkumu ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové. Ta by byla přijatelná pro 31 procent respondentů.

Výsledek Maláčové může být pro leckoho velkým překvapením i vzhledem k tomu, že se sociální demokraté v průzkumech pohybují kolem čtyř procent, což by je zařadilo mimo Poslaneckou sněmovnu.

Za nejvíce nepřijatelného premiéra dotázaní považují předsedu KSČM Vojtěcha Filipa (69 %), pak šéfa SPD Tomia Okamuru (68 %) a pirátského předsedu Ivana Bartoše (67 %).

Vláda hnutí ANO s koalicí Spolu?

Agentura Median se v průzkumu také ptala, které strany by měly složit budoucí vládu. Jako nejpřijatelnější možnou vládní koalici zvolili dotázaní spojení hnutí ANO s koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Proti takové vládě by bylo „jen“ 41 procent lidí.

Naopak nejhůře by nesli, kdyby se hnutí Andreje Babiše spojilo s koalicí Pirátů a Starostů, proti by bylo 58 procent respondentů.

Nutno dodat, že jde jen o matematické součty, které by alespoň podle průzkumů umožňovaly vládu s důvěrou Sněmovny. Obě opoziční koalice před volbami jasně řekly, že nevytvoří vládu s hnutím ANO, a to ani v případě, že by v ní neseděl Andrej Babiš.

Pokud by Spolu a Piráti se Starosty měli 101 a více křesel, bylo by proti případné vládě v tomto složení 47 procent dotázaných.

Průzkum se zúčastnilo přes tisíc Čechů starších 18 let. Ti na otázky odpovídali koncem srpna.

Tagy: