Babiš bude po volbách vydírat ODS možnou vládou s SPD a KSČM, předpovídá komentátor

Andrej Babiš (ANO) s Tomiem Okamurou (SPD).

Bude Babiš vydírat ODS vládou s SPD a KSČM?

Do sněmovních voleb zbývají necelé čtyři týdny a podle průzkumů se už rýsuje několik variant nového kabinetu. Mezi nejčastěji skloňované patří vláda hnutí ANO za účasti či podpory hnutí SPD nebo i komunistů. Podle některých volebních modelů je také pravděpodobná většinová koalice Spolu s Piráty a STAN. Mnoho politiků a komentátorů rovněž spekuluje o vládě ANO s ODS, nebo alespoň s částí občanských demokratů. Šéf strany Petr Fiala však něco takového kategoricky odmítá.

Průzkumy se sice mohou od výsledného hlasování lišit, leccos ale napovídají. Trojici nejsilnějších uskupení tvoří dlouhodobě hnutí ANO, koalice Spolu a koalice Pirátů se STAN. Na tom se zřejmě nic nezmění. Variant nové vlády ale bude s ohledem na konkrétní výsledky zřejmě hned několik.

Spolu a Piráti se STAN by podle některých průzkumů mohli na většinu v Parlamentu dosáhnout. Záleželo by ale na tom, zda by lídr silnější z nich dostal od prezidenta Miloše Zemana možnost novou vládu sestavit. Hlava státu opakovaně proklamovala v tomto směru náklonost k současnému premiérovi Andreji Babišovi.

V případě, že by dvě opoziční koalice v součtu nedosáhly na stojedničku, což naznačuje i poslední průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS, hodlají zůstat v opozici. Andrej Babiš by tak v případě sestavení vlády musel počítat s SPD, možná i s komunisty. Otazníkem také zůstává, zda se do Parlamentu dostane současný Babišův partner – ČSSD.

Podle průzkumů je aktuálně největším favoritem hnutí ANO, které by mohlo dosáhnout až na 30 procent hlasů. Druhé a třetí místo patří koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátům se STAN. Oběma koalicím průzkumy přisuzují shodně kolem 20 procent.

SPD Tomia Okamury si stabilně drží podporu kolem deseti procent. Na hranici pro vstup do Sněmovny balancují komunisté, sociální demokraté, Přísaha i trojkoalice Trikolory, Svobodných a Soukromníků.

SPD chce být součástí vlády

„SPD je jedna z mála stran, která nevylučuje vládu s hnutím ANO. Pokud ale bude Tomio Okamura trvat na absenci Andreje Babiše ve vládě, nevím, jestli mu to projde. Babišovi by spojenectví s SPD navíc mohlo poškodit jeho image v Evropské unii,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS politická redaktorka Barbora Zpěváčková.

Podle komentátora Martina Schmarcze by Babiš možnou vládou s hnutím Tomia Okamury a komunisty mohl nutit ke spolupráci ODS. „Strategie ANO je jasná. Babiš klidně půjde do vlády s SPD či KSČM a bude vydírat ODS, aby s ním spolupracovala,“ uvedl.

Právě o vládě hnutí ANO s ODS spekulují komentátoři i politici už několik týdnů. „Cítím se jako pravicový člověk, netajím se tím, že jsem ODS 20 let volil. Ani se mě neptejte, jak mi dopadla volební kalkulačka,“ přiznal svou náklonnost v nedělní Partii na CNN Prima NEWS předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Po návratu ANO napravo volají i další politici z Babišova hnutí. Koalici s ODS si například přeje moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, který může být alternativou na postu předsedy vlády, pokud by Babiš musel skutečně „couvnout“ a kabinet by se sestavoval bez něj.

Zůstane koalice Spolu jednotná?

Předseda ODS Petr Fiala ale několikrát zopakoval, že ani koalice Spolu, ani samotná ODS s ANO do vlády nepůjdou. Podle Fialy je jedinou možnou variantou široká vládní koalice s Piráty a se Starosty.

Ne všichni v ODS mají ale tak jednoznačný názor. Mezi politiky, kteří razí pragmatičtější přístup s tím, že by si strana neměla zavírat dveře, patří například jihočeský hejtman Martin Kuba nebo europoslanec a exministr Alexandr Vondra.

Nutno podotknout, že jde o do jisté míry velmi teoretické scénáře a bude záležet na tom, jak přesně volby dopadnou a nakolik se od současných průzkumů budou lišit.

„Velká část voličů je nerozhodnutá, zhruba třetina. Někteří se rozhodují až za plentou. Bude záležet na finální části kampaně. Záleží také na covidu, jak se bude vyvíjet,“ zmínila Zpěváčková. Sama si však nemyslí, že by vláda kvůli narůstajícím počtům nakažených zaváděla nějaká tvrdší opatření. Tím by totiž ANO i ČSSD mohly své voliče na poslední chvíli odradit.

Tagy: