Žralok plaval kousek od pobřeží v Řecku. Překvapil místního rybáře, video obletělo internet

V blízkosti řeckého ostrova Zakynthos se objevil žralok mako. Tento nejrychlejší druh z nejznámějších zástupců paryb plaval s klidem okolo lodě místního rybáře, který si ho ihned natočil na video. Byl klidný, vypadal jako delfín, uvedl později rybář pro web The Sun.

Nečekané setkání rybáře se žralokem se stalo při běžné rybářské výpravě v Jónském moři. Yiannis Geladas neváhal a ihned pořídil videozáznam, jak predátor moří a oceánů pluje v těsné blízkosti jeho lodi.

ČTĚTE TAKÉ: Exkluzivní záběry: Egypťané mumifikují žraloka, který v Hurghadě zabil ruského mladíka

Na záběrech je zachycen žralok mako neboli žralok krátkoploutvý, jenž vévodí žebříčku nejrychlejších zástupců mezi parybami. Užší konstitucí svého těla dokáže vyvinout rychlost až 70 km/h. V mořích na území Řecka se obvykle vyskytuje, jak píše web The Sun.

Yiannis Geladas byl hodně překvapený, bylo to jeho první setkání se žralokem vůbec. Na videozáznamu je na jeho hlase znát velké překvapení. „První žralok, kterého jsem v našich vodách kdy viděl,“ diví se. „Podívejte se na to. Nemůžu přesně říct, o jaký druh se jedná, ale je obrovský,“ komentuje situaci dál.

Sharks in our waters

Posted by Yiannis Geladas on Thursday, June 22, 2023

Místní média potvrdila, že žralok byl spatřen asi tři kilometry od přístavu města Zakynthos, které nese stejné jméno jako celý ostrov. Navzdory tomu, že to byl mohutný a velký žralok, působil podle rybáře klidně. „Nepůsobil nijak agresivně. Naopak byl velmi klidný a plaval vedle lodě podobně jako delfín,“ cituje mužova slova web The Mirror.

Někteří z komentujících se po zhlédnutí videa zděsili, ovšem jak upozornili jiní, k útokům žraloka tohoto druhu došlo v historii jen několikrát. „Mnoho lidí říká, že by v Zakynthosu už nikdy nevstoupili do vody. Všeho všudy je ale zaznamenáno pouze devět útoků druhu mako a pouze jeden byl fatální. Většina napadení se stala, když se je snažili rybáři vytáhnout na loď,“ upřesnil jeden z uživatelů.

V pátek byl spatřen u španělského přístavu na ostrově Arousa žralok modrý. V předchozím týdnu se predátor objevil i u pobřeží Costa Blanca, které leží u Středozemního moře. Rekreanti tam zažili šok, když je plavčíci zalarmovali ohledně výskytu paryby. K žádnému zranění či závažnějším střetu nedošlo. Skupina rybářů na největším španělském ostrově Mallorka má podobný zážitek – v blízkosti přístavu Puerto Pollensa k jejich lodi připlaval žralok útesový, známý také jako lagunový.

Mohlo by vás zajímat: V Egyptě mumifikovali žraloka

Tagy: