Exkluzivní záběry: Egypťané mumifikují žraloka, který v Hurghadě zabil ruského mladíka

Mumifikace žraloka, který v Egyptě zabil ruského turistu

Mumifikace žraloka zabijáka v Egyptě

Příběh žraločího zabijáka, který ve čtvrtek v Hurghadě zabil turistu, ještě neskončil. Jak zjistila CNN Prima NEWS, egyptští rybáři se zvíře rozhodli mumifikovat. Místní obyvatel Mohammed, provozovatel cestovní kanceláře, celou „operaci“ natáčel a záběry poskytl redakci.

„Mumifikace žraloků se u nás moc nedělají. Většinou je provádějí rybáři,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS zástupce cestovní kanceláře Top Trips Egypt. Podle jeho informací už mají místní rybáři s tělem predátora plány.

„Vyjmuli mu vnitřnosti a žralok byl vycpán pro mumifikaci. Chtějí ho uložit do muzea, protože je vzácné chytit tak velké zvíře,“ doplnil Egypťan. K takovému kroku se podle něj rybáři rozhodli mimo jiné i proto, aby lidem ukázali, že nemusí mít strach. „Přejeme si, aby se tu místní lidé a turisté cítili bezpečně a dobře,“ dodal.

K nešťastnému incidentu došlo ve čtvrtek v egyptské Hurghadě. Obětí žraloka se stal třiadvacetiletý Rus Vladimir Popov. Podle informací zpravodajského kanálu Baza to nebyl turista. Mladík měl žít v Egyptě delší dobu, píše web Daily Mirror.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rus roztrhaný žralokem prchal před válkou. Slovenka Martina plavala jen pár metrů od něj

Arabská média následně informovala o tom, že rybáři nebezpečné zvíře chytili. Možné důvody krvavého řádění mořského predátora ve vysílání CNN Prima NEWS popsal odborník na podmořský život Steve Lichtag. „U těchto letovisek je problém, že jsou napěchovaná turisty a z hotelů vychází hromada odpadků a jídla. Asi dobře víme, jak to v Egyptě chodí. Zbytky jídel musí někam odcházet a většinou se vyhazují do moře. A to samozřejmě láká ryby, které následují větší predátoři,“ uvedl.

Útoků žraloků podle něj přibývá mimo jiné kvůli ubývajícímu množství přirozené potravy. „Oni jsou v podstatě líné potvory. Jestli mají možnost si vybrat, zda pronásledovat nějakou rybu, nebo sežrat něco, co je ve vodě nemotorné – vypadá jako zraněná ryba, želva nebo lachtan –, tak samozřejmě jdou po tom. A lidé takto ve vodě pro žraloky vypadají,“ vysvětlil expert v souvislosti se čtvrtečním napadením v Egyptě.

Žraloci podle Lichtagových slov na oběť spíše čekají, až se někde objeví. Samostatný plavec se prehistorickému predátorovi může jevit jako snadná oběť a rychle se dostat do jeho hledáčku. Pokud se člověk nebrání, má smůlu. „Chce to osobní statečnost, nepropadnout hysterii a žralokovi se doslova postavit. Člověk musí jít proti němu a udeřit ho do čenichu,“ zmínil Lichtag.

Žraloci mají totiž velice citlivý nos a dostatečně silný úder je může od dalšího útoku odradit. Dále expert doporučil zaměřit se na predátorovy žábry nebo ho škrábat do očí.

Tagy: