Experti: Putin ukázal, jak je odtržený od reality. Rusové procitli z jeho reality show

Ruský prezident Vladimir Putin hovoří během koncertu ve Velkém kremelském paláci, 20. září 2022.

360° (930)

Projev ruského prezidenta Vladimira Putina byl ostrý a odtržený od reality. V pořadu 360° na to upozornil analytik z výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček. Podle něj od šéfa Kremlu nezaznělo nic nového, přesto projevoval větší agresi než doposud. Souhlasil s tím i bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek.

„Od Putina jsme neslyšeli nic nového. V čem byl ale možná překvapivý, a shoduje se na tom celá řada komentátorů, je, že byl ostrý a odtržený od reality. Takovou agresi jsme pravděpodobně ještě neviděli,“ zhodnotil Havlíček ve vysílání CNN Prima NEWS páteční Putinův projev.

Podobně to vidí bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek. „Je to zjevný projev stoupající duševní nevyrovnanosti kremelského vedení a jeho neschopnosti vidět realitu. Jestliže Rusko zvyšuje sázky, bude nejpřirozenější odpovědí z naší strany přidat v pomoci Ukrajině,“ uvedl Votápek k projevu ruského prezidenta, který v pátek odpoledne promluvil během ceremonie v Kremlu. Před zraky členů ruské vládnoucí elity oznámil anexi čtyř Moskvou okupovaných ukrajinských regionů a s jejich proruskými vůdci podepsal smlouvy o připojení těchto území k Ruské federaci.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na to uvedl, že jeho země podává žádost o urychlené přijetí do Severoatlantické aliance. Votápek tento krok ocenil. „Jsem rád, že k tomu Ukrajina přikročila. Bylo by v zájmu nás všech a především slabších členů NATO, jako je Česká republika, aby se Ukrajina co nejdříve stala členem aliance. S ní by bezpečnostní záruky, které nám NATO dává, byly mnohem reálnější. Ukrajina disponuje skvělou armádou, která už sedm měsíců zadržuje ruského agresora,“ uvedl.

O připojení Ukrajiny k NATO teď nemůže být řeč

Podle Havlíčka však nemůže být o připojení Ukrajiny k NATO v současné chvíli ani řeč. „Byl bych obezřetnější než pan Votápek. V tuto chvíli se nedá mluvit o tom, že by se Ukrajina mohla stát novým členem NATO. Její vstup by pravděpodobně vyvolal třetí světovou válku. Ukrajina se nachází v nevyhlášeném konfliktu s Ruskou federací a pokud by měl být dodržen článek o kolektivní obraně, museli bychom jí okamžitě přispěchat na pomoc,“ konstatoval Havlíček a vzápětí doplnil, že vstup Ukrajiny do NATO rozhodně do budoucna nevylučuje.

„Vývoj postupuje velmi rychle a ještě před pár měsíci si nikdo nedokázal představit, že se Ukrajina stane kandidátskou zemí EU. Proto si myslím, že nemůžeme tuto věc vyloučit. Budeme se k ní ale moci vrátit, až tento konflikt skončí,“ uvedl Havlíček.

Votápek pak v závěru pořadu okomentoval i částečnou mobilizaci, kterou ruský prezident vyhlásil minulý týden. Podle něj Rusům až nyní došlo, jak moc je situace na Ukrajině vážná. „Rusové procitli z reality show, kterou jim zatím servíroval prezident Putin. Mnozí z nich doposud seděli před televizí a měli z války legraci. A teď, když do ní musí sami a budou mrzačeni jejich vlastní otcové, bratři a synové, už jim to jako taková legrace nepřipadá. Sedm měsíců neudělali proti válce skoro nic a nyní z Ruska hromadně utíkají. Je to lidsky pochopitelné, ale nedostatečné,“ řekl.

Tagy: