Nejsem zastáncem povinného očkování. Nejsou pro to důvody, vzkazuje premiér Fiala

Petr Fiala

PARTIE Terezie Tománkové 2.1.2022

Debata o povinném očkování v posledních dnech hýbe Českem. Zatímco bývalá vláda se na povinnou vakcinaci postupně připravovala, nový kabinet se touto cestou zatím vydat nehodlá. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to znovu řekl nový premiér Petr Fiala (ODS). Nejsou k tomu podle něj sociální ani legislativní důvody.

„O povinném očkování nejsem přesvědčen. Lepší než rozdělovat společnost a vytvářet tlak, je přesvědčovat ty, kteří nebyli dostatečně osloveni nebo jim to zatím bylo lhostejné. Proočkovat třetí dávkou v maximální míře je úkol, před kterým všichni stojíme,“ řekl Fiala v nedělním vysílání v Partii.

Vrátil se i k tomu, že předchozí vláda schválila povinné očkování určitých profesních skupin.

„Očkování u věkových skupin jde stranou, nesplňuje to kritéria obecné imunity. U profesních skupin je na debatě, zda ho nezavést. Naprostá většina zemí ale nejde cestou povinného očkování. Je to velmi výjimečné a u nás pro to nejsou sociální a legislativní důvody,“ dodal Fiala.

Zatím podle něj i přesto o povinném očkování probíhá diskuse. O tom, jak to nakonec s povinnou vakcinací bude a kdo se ho bude muset účastnit povinně, by mělo být jasné v následujících dnech.

Povinné testování

Fialova vláda naopak počítá s povinným testováním, které opět vrátí do hry. Od 17. listopadu by se mělo testovat ve firmách. Kabinet zároveň počítá s úhradou těchto testů. Podle předsedy vlády bude testů i laboratorních kapacit dostatek.

Ve hře je v souvislosti s rizikem omikronu i zkrácení karantény. O tom, na kolik a od kdy, by mělo být jasno v nejbližších dnech.

Tagy: