Nejsem zvyklý se vzdávat a hodlám pokračovat, komentoval spekulace o svém konci Blatný

Jan Blatný na mimořádné tiskové konferenci vlády 28. ledna 2021.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) počítá s tím, že bude pokračovat ve své funkci. „Nejsem zvyklý se vzdávat,“ prohlásil na tiskové konferenci po jednání vlády. Reagoval tak na spekulace o tom, že by premiér Andrej Babiš (ANO) chtěl ministra vystřídat.

„Spekulace jsou spekulace. V současné době, kdy se ministerstvo a ministr musí snažit vyjít vstříc požadavkům, něco udělat přísněji, něco méně přísně, není divu, že to může vyvolávat různé názory,“ reagoval Blatný na spekulace o svém konci v čele resortu.

Zdůraznil, že funkce ministra je vždy dočasná. „Myslím, že tuto funkci musí člověk vykonávat jako odborník a apoliticky Já se o to snažím, nic se na tom nezměnilo a hodlám v tom pokračovat dál. Nejsem zvyklý se vzdávat,“ dodal.

Blatný je ve funkci ministra teprve tři měsíce. Za tu dobu si ale vysloužil kritiku jak od opozice, tak od premiéra. Babiše například naštval výrok Blatného, že jen asi 30 procent z vykazovaných úmrtí s covidem je skutečně jednoznačně s koronavirem spojených.

Podle informací CNN Prima NEWS Babiš zuřil také minulý týden, kdy ministerstvo zdravotnictví nejdříve uvedlo, že doporučuje nemocnicím stopnout očkování proti covidu prvními dávkami, aby bylo dost vakcín na druhé dávky očkování. Blatný však později řekl, že žádná stopka není, jen by se mělo s očkováním zpomalit.

Babiš minulý týden na otázku, jestli má Blatný stále jeho důvěru, odpověděl, že některá ministrova prohlášení nebyla namístě a že je podle něj Blatný mediálně nezkušený.

S úspěchem se nesetkala ani první vlaštovka kampaně na očkování. Ministerstvo v prosinci v některých novinách zveřejnilo inzerát s obrázkem obrovské injekční stříkačky. Kampaň působila spíš jako odstrašení od očkování a kritizovali ji odborníci na design a PR i opozice. Babiš tento pokus označil za katastrofální a Blatnému vzkázal, že by si měl sehnat lepší marketéry.

Tagy: