Velitel čečenského praporu pro CNN Prima NEWS: Nejsme otroci. Náš národ miluje svobodu

Čečenští vojáci

Štáb CNN Prima NEWS v Kyjevě: Jak vnímají Ukrajinci Kadyrovce?

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno se v Kyjevě dostal až do štábu čečenského dobrovolnického praporu, který bojuje na ukrajinské straně, a vyzpovídal jejich velitele. Ten mu ozřejmil hlavní rozdíl mezi Čečenci a kadyrovci. Podle něj je důležité, aby lidé tyto dva pojmy nemíchali.

„Rozdíl mezi Čečenci a kadyrovci je velmi jednoduchý, neskrývá se v tom nic složitého. My, Čečenci, jsme svobodní a nezávislí. Náš národ miluje svobodu. Naopak kadyrovci se označují za Putinovu pěchotu. To by žádný poctivý Čečenec nikdy neřekl. Nikdy se nebude nazývat něčím vojákem nebo otrokem,“ vysvětlil reportérovi CNN Prima NEWS velitel čečenského dobrovolnického praporu.

V médiích a na sociálních sítích prý často slýchává, že Čečenci zaútočili na Ukrajinu. „Na Ukrajinu zaútočil Putin a ruská armáda. Bohužel někteří jeho odchovanci pochází z Čečenska a mluví naší řečí. Poctiví Čečenci s tím ale nemají co do činění,“ upozornil velitel.

Válka na Ukrajině zuří už 21. den. Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno prožil v Kyjevě další nebezpečnou noc. Obyvatele hlavního města podle něj šokovalo zničení Činoherního divadla v Mariupolu, ve kterém se ukrývaly ženy a děti.

„Zprávy v Mariupolu jsou zde každou hodinu v televizi, rozhlase i na sociálních sítích. Lidé tak vědí i o rozstříleném divadle. Divadlo je na Ukrajině populární instituce a vidět ho takhle rozbombardované, to jen posílilo v Ukrajincích představu, že jsou Rusové barbaři, kteří se nezastaví před ničím,“ řekl zpravodaj z Ukrajiny. „Ve zprávách jsou informace z Mariupolu neustále, je to symbol ruské brutality, ale i ukrajinského odporu,“ prohlásil Zrno.

Tagy: