Přišlo už 270 tisíc uprchlíků. Česko je na hraně, ale pomoc bude trvat, slibuje Fiala

Premiér Petr Fiala

Fiala: Česká republika je na hraně v přijímání uprchlíků

Česko je na hraně kapacit s přijímáním uprchlíků, uvedl na čtvrteční tiskové konferenci po jednání tripartity premiér Petr Fiala (ODS). Do země se podle něj do čtvrtka dostalo už 270 tisíc uprchlíků z válkou postižené Ukrajiny.

„Dosud do země přišlo 270 tisíc lidí, kteří utekli před válečný konfliktem, a musíme si přiznat, že jsme na samé hranici toho, co dokážeme absorbovat. Nikdo nevíme, jak dlouho bude na Ukrajině situace tak špatná jako teď a jak dlouho budou muset lidé utíkat,“ prohlásil po jednání s odbory a zaměstnavateli premiér Petr Fiala.

I přesto je podle něj třeba v pomoci ze strany Česka pokračovat. Hlavním cílem vlády je nyní důraz na rychlé začlenění uprchlíků do pracovního, sociálního a zdravotního systému.

„Musíme a chceme jim pomáhat tak, aby náklady byly co nejmenší a aby míra akceptace české společnosti byla co nejvyšší. A musíme konat tak, abychom si s tím jako česká společnost poradili i do budoucna,“ doplnil Fiala.

Vláda už minulý týden navrhla balíček změn tzv. lex Ukrajina, který už v minulém týdnu schválila i Poslanecká sněmovna.

Uprchlíci z Ukrajiny, kteří přichází do Česka, při registraci získají speciální pobytové vízum na rok, dále pracovní povolení, zdravotní pojištění a měsíční příspěvek 5 000 korun.

Ve středu rozhodla vláda o finanční podpoře pro ubytovací zařízení i rodiny, které si k sobě uprchlíky vzali.

Tagy: