Nejstarší Evropanka přežila covid a slaví 117. narozeniny. Smrti jsem se nebála, říká

Lucile Randonová

Nejstarší obyvatelka Evropy slaví ve čtvrtek 117. narozeniny. Dostala k nim krásný dárek, uzdravila se z nemoci COVID-19. Francouzská řádová sestra André prožila měsíc v karanténě a nejvíc se bála, aby nenakazila ostatní klienty v pečovatelském domě v Toulon, kde žije.

Nevidí, téměř nechodí, ale duševně se cítí být velmi svěží. Řádová sestra André, vlastním jménem Lucile Randonová, se narodila 11. února roku 1904. Za o rok starší Japonkou je tak druhou nejstarší osobu na světě a nejstarší Evropankou vůbec. Ve vysokém věku prodělala nemoc COVID-19.

Koronavirem se nakazila v lednu přímo v pečovatelském domě v Toulon, kde žije. Stejně tak virus chytilo dalších 80 z 88 klientů, deset z nich covidu podlehlo. Právě toho, aby neinfikovala ostatní, se André během měsíční izolace nejvíce bála.

„Neuvědomila jsem si, že jsem se nakazila. Myslela jsem, že nemám ani příznaky,“ popsala sestra André. Údajně se cítila unavená, ale nepřikládala tomu význam. „Prostě jsem s tím žila,“ dodala nejstarší žena Evropy s tím, že se ale postupně začala cítit hůře.

„Nebála jsem se ale, protože já se smrti nebojím,“ doplnila v rozhovoru pro stanici BFM TV. André se ale z nemoci dostala a ve čtvrtek slaví 117. narozeniny. Řádovou sestrou se stala na sklonku druhé světové války v roce 1944.

Tagy: