Nejtenčí 13,3" notebook na světě. Asus uvedl na český trh horkou novinku, neváží skoro nic

Extrémně tenký, překvapivě lehký a vysoce výkonný pracant. Tak by se dal popsat nejnovější přírůstek do rodiny notebooků od společnosti Asus, který se může pochlubit milým prvenstvím. Model Zenbook S 13 je totiž nejtenčím 13,3palcovým notebookem s OLED displejem na světě – je tedy ještě tenčí než konkurenční Macbook Air od značky Apple. Díky svým parametrům a silným „střevům“ jde o mimořádně přenosný notebook, zároveň avšak nešidí na výkonu v terénu. Navíc jde podle společnosti Asus o její dosud nejekologičtější kousek, a to díky použitým recyklovaným kovům a plastům.

Už na první pohled zaujme Zenbook S 13 svou konstrukcí. Vzhledem k rekordně tenkému centimetrovému profilu působí možná křehce, ale díky kombinaci recyklovaných kovů a plastů má překvapivě bytelné tělo a váží pouhý kilogram. Předpoklady pro odolného a přenositelného společníka na pracovních cestách tedy přinejmenším podle technických parametrů splňuje se vším všudy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Posledním vlakem přes Sibiř. Nová hra mapuje drsný návrat československých legionářů domů

Mimořádně tenký je také OLED displej s poměrem stran 16 : 10 a rozlišením 2,8K (2 880 × 1 800 pixelů). Díky vyváženému kontrastu a podání barev poslouží například videoeditorům či fotografům, kteří potřebují na výjezdech upravovat své materiály a zakládají si na co nejvěrnějším a nejpřesnějším zobrazení.

Navzdory tenkému profilu Asus neopomněl plnohodnotnou infračervenou Full HD kameru, která se může pochlubit i dalšími zajímavými funkcemi než jen přenosem obrazu ve videohovorech. Software totiž pracuje s umělou inteligencí a technologiemi k potlačení šumu. Mimo jiné kamera podporuje přihlášení obličejem díky funkci Windows Hello. To vše doplňuje integrovaný mikrofon s inteligentním zesilovačem hlasitosti. Velice tenkou vrstvu skla má i touchpad.

Rovněž je poměrně úctyhodné, kolik výkonu se tchajwanským inženýrům podařilo vtěsnat do tak kompaktního těla. Místo uspořil například miniaturní, ale výkonný přídavný ventilátor, který zajišťuje efektivní chlazení a ideální průtok vzduchu. Ani po několika hodinách intenzivní práce by tedy neměla hrozit situace, že notebook začne nepříjemně „topit“.

Výkon bez kompromisů

Z předchozích řádků šlo nejspíše vydedukovat, že Zenbook S 13 OLED nebude po výkonnostní stránce žádným ořezávátkem. Mozkem celého notebooku je 13. generace procesoru Intel Core i7, který doplňuje rychlá operační paměť až 32 GB. Co se týče úložného prostoru, uvnitř nového Zenbooku se skrývá bleskový 1TB SSD. Přístroj tudíž bez jakýchkoliv problémů zvládne i složitější pracovní úkony, jako je výše zmíněná úprava fotek či videí.

Věčné cestovatele potěší rovněž štědrá výdrž. Díky 63Wh baterii zvládne Zenbook S 13 OLED fungovat v terénu až 14 hodin. Ani o konektivitu nemá novinka nouzi – standard WiFi 6E zajišťuje stabilní a rychlé připojení, dvojice portů Thunderbolt 4 USB-C zase garantuje rychlé nabíjení. Na těle notebooku se nachází také port pro USB 3.2, HDMI kabel nebo 3,5mm konektor pro sluchátka a další zvukové periferie.

Dvě barvy, dvě konfigurace

Poněkud kuriózně byl notebook navržen s ohledem na ekologičnost a uhlíkovou neutralitu. Vedle výše zmíněné kombinace recyklovatelných materiálů, které by za jiných okolností skončily na skládce nebo v oceánech, přístroj používá bezhalogenovou elektroniku a lehké slitiny hořčíku či hliníku.

Na vzhledu to ale nic neubírá, k mání jsou dvě elegantní barevné varianty – „kamenně“ šedivá bassalt gray a hluboce modrá ponder blue. Notebook navíc není „zelený“ pouze výběrem materiálů, ale též šetrným zpracováním (díky plazmokeramickému hliníku) či obalem, které tvoří recyklovatelný a kompostovatelný materiál.

V České republice se Asus Zenbook S 13 OLED prodává za cenu od 30 990 Kč včetně DPH ve dvou různých konfiguracích, jež se liší použitým procesorem, úložným prostorem a velikostí operační paměti. Více se o této dvojici výkonných novinek dozvíte na stránkách Asus.

Tagy: