Posledním vlakem přes Sibiř. Nová hra mapuje drsný návrat československých legionářů domů

Last Train Home

Oznamovací trailer k videohře Last Train Home o československých legionářích

Nejdříve podzimní barvami zalitá Moskva, později bahno a promrzlá Sibiř. V takových kulisách se odehrává první hra brněnského studia Ashborne Games. Strategie Last Train Home představí hráčům osudy československých legionářů, kteří se touží dostat po Transsibiřské magistrále do nově se rodícího Československa. V cestě jim ale stojí zuřící občanská válka mezi menševiky a bolševiky. Jednou z hlavních tváří ztvární i herec Karel Dobrý coby kapitán legionářů. Titul zamíří na trh ještě letos s českým dabingem a titulky na PC, uvedli tvůrci štábu herního pořadu CNN Prima Gaming. Exkluzivní reportáž z návštěvy studia bude k vidění v úterý od 23:40 na stanici CNN Prima NEWS.

Tzv. real-time strategii, v níž hráči přímo ovládají své vojáky a rozdávají rozkazy za běhu, odhalili zkušení brněnští vývojáři v rámci tiskové konference PC Gaming Show. V úvodním hraném traileru si zahrál herec Karel Dobrý, který přímo v Last Train Home ztvární postavu kapitána Langera. Právě on se stane vůdčí osobností, která má československé legionáře dostat do nově vznikající vlasti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Americký komiks o české hře Kingdom Come? V CNN Prima Gaming přiblížíme, jak dílo vznikalo

Hráči budou mít k dispozici až 60 legionářů. „Každý voják má svůj životopis a sadu klasických RPG parametrů, jako jsou síla, obratnost a podobně. Ale také mají jisté nedostatky a vlastnosti. Nešikovi se často stávají nehody, jiný může mít silnější bojovou morálku, takže v boji bude těžké ho vykolejit, když se kolem něj střílí,“ popsal redakci základní mechaniky hry Karel Kališ, kreativní ředitel Ashborne Games.

Dále jsou ve hře bojová povolání, jež vojáky rozdělí do tříd jako granátníci, kulometčíci, medici nebo průzkumníci. Každému z nich patří speciální dovednosti. „Medik umí léčit, voják s puškou má například výpad s bajonetem. Tyto jednotlivé dovednosti se voják učí a vylepšuje,“ doplnil Kališ pro herní pořad CNN Prima Gaming.

Tvůrci nezapomínají ani na nevojenské jednotky, jako jsou strojvedoucí, kuchaři nebo doktoři. Pojízdnou základnou je totiž obrněný vlak, kterým vojáci směřují až do Vladivostoku. V něm hráči uplatní prvky managementu, kdy se musí starat o celou posádku: nakrmit a ošetřit vojáky, ale také jim například zatopit, případně sehnat teplejší oblečení a uniformu.

Vlak vyráží z podzimní Moskvy, na legionáře ale v další fázi čeká bahnitá a později zasněžená Sibiř, kde panují brutální klimatické podmínky.

Mráz a sníh ovlivní bojovou morálku

„Zima hráče provází více a více. Ti tak musí řešit zateplení vagónů, oblečení legionářů do zimních uniforem, protože to bude mít vliv na jejich pracovní pozice ve vlaku a bojové schopnosti v misích. Nejdříve se to promítne do morálky posádky, která poté může i onemocnět,“ řekla vedoucí technická designérka Kateřina Urbanová našemu štábu při návštěvě studia Ashborne Games.

Další podstatnou částí hry je taktická pauza. Při ní se celé dění pozastaví a hráč může jednotlivým vojákům zadat konkrétní úkoly. Pauza je proto ideální příležitostí k naplánování přepadení nepřítele. Jeden voják může protivníka vlákat do pasti, zatímco ostatní budou v zákrytu.

Tvůrci z Ashborne Games při vývoji spolupracovali s Československou obcí legionářskou (ČSOL), která poskytla řadu dobových materiálů z období první světové války. Hra Last Train Home je sice inspirovaná skutečnými událostmi a objeví se v ní životopisy a příběhy jednotlivých ostav, události v misích ale nejsou úplnou interpretací konkrétních osob a činů. Hráčům bude k dispozici také encyklopedie doplňující kontext o cestě legionářů.

„Hra a její příběh je fikce, ale vychází z reálné historie. Chtěli jsme využít encyklopedii, abychom ukázali, že základ je fascinující a hráč se může podívat do historických zdrojů, protože jde o zajímavou látku,“ vysvětlil Zdeněk Záhora, jenž stojí za přípravou příběhu v Last Train Home.

„Cílem Last Train Home není pitvat se v událostech, ale dodat otisk, jaké to je být ve válce, když jste vojákem a civilistou. Jste Čechem, Rusem, Ukrajincem,“ doplnil Záhora. Během příprav dějové linky se také inspiroval u československých spisovatelů Josefa Kopty, Františka Langera nebo Rudolfa Medka, kteří vstoupili do legií, bojovali v Rusku a putovali ve vlaku přes celou tuto zemi.

Ve spolupráci s Československou obcí legionářskou vznikl také zmíněný trailer k představení hry, Upoutávka se natáčela v nejvýchodnějším městě Čech v Králíkách. Do akce se zapojil i legiovlak.

Záleží na každém vojákovi

Legionářské oddíly měly při putování Ruskem omezené lidské zdroje a cesty domů se nedožily tisíce československých vojáků. Úplně stejně to platí i ve videohře z dílny Ashborne Games. Pokud má hráč velké ztráty v jednotlivých bitvách, může se mu stát, že v pozdější fázi nebude mít koho nasadit do boje.

„Každá akce má trvalý důsledek. Je to jednoduché. Ve chvíli, kdy dojdou vojáci, hráč prohrál,“ upozornil Kolář reportéry. První hratelnou ukázku si redakce pořadu CNN Prima Gaming vyzkoušela na herní konferenci Game Access, která se konala na začátku června v Brně. Součástí ukázky byla mise, která je podle tvůrců v pozdější fázi hry a nejlépe demonstruje, jaké možnosti Last Train Home nabízí.

Nejeden hráč se musel do bojové mise pustit na druhý pokus, aby vyzkoušel jinou taktiku, protože ta původní nevyšla. Česká strategie v jistých ohledech potrápila a zároveň připomíná slavné série Commandos a Company of Heroes, které jsou stejného žánru a hráči se v nich zapojují do bitev 2. světové války.

Studio Ashborne Games vzniklo před dvěma lety v Brně. Založila ho skupina zkušených vývojářů v čele s Petrem Kolářem, kteří se v minulosti podíleli na slavných titulech, jako jsou akční střílečky Arma, Mafia a Vigor nebo tahová strategie UFO: Afterlight.

Na vzniku firmy se podílel i rakouský vydavatel THQ Nordic, který spadá do struktur evropského videoherního giganta Embracer Group.

Nejprve se brněnské studio vrhlo na dokončování vrtulníkové simulátoru Comanche, pro který vytvořilo režim pro více hráčů. Nyní už druhým rokem pracuje na první vlastní hře Last Train Home. Ta vyjde v průběhu letošního roku na počítače, poté se vydavatel rozhodne, zda ji v budoucnu uvede i na herních konzolích. Jistotou jsou ovšem české titulky i dabing.

Herní pořad CNN Prima Gaming můžete sledovat každé úterý ve 23:40 na CNN Prima NEWS či přímo na webu cnnprima.cz, kde najdete také archiv odvysílaných epizod. Reprízy se vysílají každou sobotu ve 22:40. Předchozí odvysílaný díl můžete zhlédnout níže:

Tagy:
počítačové hry videohry legionáři gaming Gaming Českoslovenští legionáři Československá obec legionářská CNN Prima Gaming vývojáři český vývojář Ashborne Games