Česko zažije mimořádně teplý den: Bude až 16 stupňů Celsia, pak se začne ochlazovat

Jarní počasí, teploměr

Počasí (16.2.2024 7:09)

V pátek vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihu, a nastane tak nejteplejší den týdne. Maxima očekávají meteorologové většinou mezi 10 a 14 °C. Na Ostravsku, v Polabí a pravděpodobně i v jižních Čechách však mohou atakovat až 16 °C. Poté přijde mírné ochlazení, doprovázené srážkami.

Zatímco na východě naší republiky bude v pátek převážně polojasné počasí, od severozápadu bude přibývat oblačnost. „V Čechách si tak slunečního svitu příliš neužijeme,“ poznamenala meteoroložka CNN Prima NEWS Michaela Valachová.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku padaly teplotní rekordy. Začátek února byl nejteplejší za více než sto let

Později večer bude na západě až severozápadě pršet, přes naše území totiž začne přecházet studená fronta, která s sebou přinese srážky i chladnější vzduch. „Za frontou se bude protrhávat oblačnost a začnou se tvořit přeháňky, které mohou být ve vyšších polohách i sněhové,“ dodala meteoroložka. Že by však sněhu výrazně přibylo, nelze očekávat.

I přesto, že přijde mírné ochlazení, teploty budou stále nadprůměrné. V sobotu se budou pohybovat mezi 9 a 13 °C. O něco chladněji bude na východě republiky, kde budou maxima kolem 8 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Neděle bude opět ve znamení proudění teplejšího vzduchu. Srážky budou přes den pouze ojedinělé a obloha bude po většinu dne oblačná až polojasná. Nejvyšší denní teploty očekávají odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu mezi 7 a 11 °C.

pondělí k nám opět bude proudit chladnější vzduch, přes území bude totiž procházet další studená fronta. Denní teploty budou stále nadprůměrné, mezi 5 a 9 °C. Zároveň bude relativně deštivo a jen ve vyšších polohách se čeká sněžit. V dalších dnech pak přijde opět oteplení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kalamita ve Velké Británii. Děti musely tlačit autobus. Země je pod vodou nebo v zajetí ledu

Tagy: