V Česku padaly teplotní rekordy. Začátek února byl nejteplejší za více než sto let

Počasí

Počasí (12.2.2024 6:10)

Začátek února byl v Česku nejteplejší za více než sto let. Na vybraných stanicích dosáhla v první únorové dekádě průměrná teplota 6,7 stupně Celsia. Na síti X o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Naopak nejchladnější začátek února byl v roce 1929, kdy byla průměrná teplota vzduchu –15,4 °C.

Meteorologové upozornili, že uvedenou průměrnou teplotu 6,7 stupně nelze brát jako průměr za celé Česko. Počítají se do ní jen stanice, které fungují alespoň sto let. Většina z nich leží v nižších polohách. Stanice na výše položených místech a na horách vznikaly většinou později, případně neměřily nepřetržitě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Česko se ženou mračna z pouště. Auta může pokrýt prach ze Sahary, říká meteorolog

V uplynulém týdnu padlo mnoho denních teplotních rekordů. Například nové maximum pro 9. únor zaznamenali na čtvrtině ze zhruba 165 stanic, které fungují alespoň 30 let. V sobotu 10. února pak byly rekordy asi na třetině stanic. Na třech místech se dokonce teplota dostala nad 15 stupňů Celsia.

Velmi teplá byla i noc na neděli, rekordy zaznamenala naprostá většina stanic. Na některých místech meteorologové naměřili nejteplejší únorovou noc v historii měření. Teploty se pohybovaly nejčastěji mezi šesti a 11 stupni Celsia. Pod nulu neklesla teplota ani v nejchladnějších lokalitách.

Nadprůměrné denní teploty budou pokračovat i tento týden. Vystoupají až ke 12 stupňům Celsia. V polovině týdne ale bude v noci mrznout. Místy hrozí náledí a námraza.

Tagy: