Na debatu s Rakušanem nepojedu, vzkazuje Fiala. Kampaň chce dělat jen v rámci Spolu

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Politici jezdí do regionů

Na „debaty bez cenzury“, které pořádá ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan, premiér a předseda ODS Petr Fiala nepojede. Fiala to vzkázal CNN Prima NEWS v reakci na rozhovor pro náš web, ve kterém Rakušan říká, že by mu nevadilo, kdyby se Fiala přidal.

„Pan předseda pravidelně do regionů vyjíždí, navštěvuje firmy, setkává se s občany. Pan předseda předpokládá, že se bude účastnit předvolebních mítinků koalice Spolu, nikoliv STAN, nebo jiných konkurenčních stran,“ tlumočil Fialův názor mluvčí ODS Jakub Skyva.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušan: V Karviné jsem si musel dát panáka slivovice. Fialu bych vzal na debaty klidně s sebou

Fiala tak reagoval na rozhovor CNN Prima NEWS s Rakušanem. Ten na otázku, zda by mu nevadilo, kdyby Fiala jel rovněž na některou z „debat bez cenzury“, odpověděl: „Vůbec by mi to nevadilo.“

Rakušan vzápětí dodal, že není tím, kdo by měl ministrům nebo premiérovi radit, co mají dělat. „V obecné rovině jsem řekl, že musíme všichni všemi různými metodami najít cestu, jak se dostat k lidem a věci jim vysvětlovat, i když je to mnohdy nepříjemné. Ale to negativní vnímání vlády přeci musí vést zodpovědného politika k tomu, že něco změní,“ dodal Rakušan.

K TÉMATU: Pokud chtěl Rakušan zlepšit pověst vlády, nepovedlo se, říká Skopeček. Podívejte se na video.

Rakušan dráždí koaliční partnery

Ministr vnitra zatím debatoval s lidmi v hospodách v Karviné, v Sokolově a příští týden se chystá do Mostu. Debatám předcházel videoklip z volejbalové šatny, ve kterém Rakušan zkritizoval počínání hnutí STAN i vlády. „Tohle nebylo dobrý,“ prohlásil v klipu s tím, že to Fialovi řekne.

Video i debaty vyvolaly u koaličních partnerů vlnu nevole. Část vlády či koaličních poslanců tyto aktivity bere jako okopávání kotníků a předčasnou předvolební kampaň. Lídrovi STAN to dali podle informací CNN Prima NEWS najevo i během jednání K5, na kterém se pravidelně setkávají šéfové či místopředsedové stran. Rakušan však tvrdí, že se jen snaží vylepšit reputaci kabinetu.

„Pokud máme mít do budoucna nějaký potenciál a šanci zvrátit nedobré preference a nedobré trendy a zabránit tomu, aby se k moci vrátili populisté a přišla vláda, která nás bude odvádět od liberální demokracie zakotvené na Západě, tak musíme něco dělat. Musíme přinést výsledky, které lidi uvidí. Musíme o nich mluvit. A ano, můj názor je, že abychom to byli schopni lidem předat, vysvětlit a ukázat, tak musíme vyjet my za nimi,“ dodal Rakušan.

Tažení šéfa STAN do regionů ale není jediné, co koaliční politiky štve. Podle některých mohou Starostové rozdmýchat spory v doposud celkem klidné koalici debatou o zavedení eura. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský upozornil, že zřízení funkce zmocněnce pro přijetí eura nebylo koalicí předjednáno a vláda se o tom dozvěděla na sociální síti X. Podle místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka (ODS) jde o předvádění svalů v koalici. Zmocněncem pro euro ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) jmenoval ekonoma Petra Zahradníka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Společnost bych defializoval. Havlíček se přel s Vystrčilem kvůli premiérovi i návrhům NERV. Podívejte se na Partii Terezie Tománkové.

Tagy: