Věhlasný český festival bojuje za ekologii. Z nedopalků a lógru nechá vyrobit biouhel

Jeden z největších festivalů v Česku, Let It Roll, pomáhá zmírnit dopady hromadných hudebních akcí na životní prostředí už od roku 2014. V rámci programu Rolling Green dbá festival na používání omyvatelných zálohovatelných kelímků a třídění odpadu. Po skončení letošního ročníku, který se koná 1. až 3. srpna, pořadatelé použijí nedopalky z cigaret a kávovou sedlinu pro výzkum výroby biouhlu. Plánují také snížit spotřebu vody, vyplývá to z jejich tiskové zprávy.

Festival postupně a pravidelně zavádí nová ekologická vylepšení a pořadatelé kladou důraz na to, aby odpad, který se během něj vyprodukuje, neskončil pouze na skládce. Nedopalky cigaret a lógr od stánkařů se letos použijí k výzkumným pracím na České zemědělské univerzitě v Praze pro výrobu biouhlu. Jedná se o aktivní uhlí, které zlepšuje kvalitu půdy a usnadňuje průnik vzduchu a živin k rostlinám.

ČTĚTE TAKÉ: Zelená Paříž. Francouzi chtějí ekologické hry, olympijská vesnice se změní na novou čtvrť

„Rádi bychom navázali na loňský sběr nedopalků ze všech druhů cigaret. Na místě se budou rozdávat kapesní popelníky, které se mohou na určených místech vysypat,“ doplnila koordinátorka programu Rolling Green Veronika Vrbová.

Let It Roll také redukuje svou vodní stopu, tj. množství vody potřebné k produkci akce. Protože se pořádá na místě, kde není pitná voda ani kanalizace, musí se voda dovážet v cisternách. Jeden účastník spotřebuje podle tiskové zprávy za tři dny festivalu průměrně přes 90 litrů, přičemž 60 procent použije k osobní hygieně.

Vrbová informovala, že si od roku 2022 pořadatelé na zásobování vody nechávají vyrábět speciální vaky. „V roce 2023 jsme je zajistili pro většinu našich návštěvníků. Podařilo se nám také minimalizovat havarijní úniky vody, které byly u cisteren velmi časté,“ dodala.

O redukci a třídění vyprodukovaného odpadu se Let It Roll podle tiskové zprávy pokouší přes pět let. Za tu dobu snížil objem odpadu o 30 procent. „Současně jsme navýšili vytříděnost odpadů na 22 procent a zvládli jsme zajistit stoprocentní materiálové a energetické využití festivalového odpadu,“ uvedla Vrbová.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Ekologičtí aktivisté přerušili provoz na největším německém letišti. Zrušeno bylo 140 letů

Tagy:
příroda festival hudba odpad ekologie výroba cigareta životní prostředí tisková zpráva Česká zemědělská univerzita v Praze Let It Roll umění a zábava umění, kultura, zábava a média znečištění životního prostředí