Zelená Paříž. Francouzi chtějí ekologické hry, olympijská vesnice se změní na novou čtvrť

Olympijská vesnice v Paříži se má po hrách proměnit na novou ekologickou čtvrť.

Olympijská kolekce

Blížící se letní olympijské hry v Paříži nešetří ambicemi v zelené politice. Řada médií psala o čištění řeky Seiny, ve které by měly proběhnout některé plavecké disciplíny, Francouzi však mají i další aktivity. Kupříkladu olympijská vesnice a stejně tak obydlí pro novináře na okraji hlavního města by se měly po skončení her proměnit na dvě nové ekologické čtvrti.

„Být více odpovědní.“ Tak zní heslo francouzských olympijských organizátorů, kteří se v době klimatické krize pokouší olympijské hry učinit co nejvíce ekologickými. „Největší světová sportovní událost chce jít příkladem a vytvořit pozitivní dynamiku. Střízlivost, inovace a odvaha. Paříž 2024 je připravena,“ uvedli organizátoři.

ČTĚTE TAKÉ: Útok nožem před luxusním butikem v Paříži. Muž pobodal policistu, agresora zneškodnili

Velmi známý je případ slavné řeky Seiny, ve které by se celá léta dobrovolně jen tak někdo nekoupal. Řeka protékající francouzskou metropolí byla mimořádně znečištěná odpadem a ještě před pár týdny bylo nahlášeno, že jsou v ní fekální bakterie.

Francouzský prezident Emmanuel Macron přesto slíbil, že ještě před olympijskými hrami si v řece zaplave. To se zatím neuskutečnilo, možná i kvůli plánu některých obyvatel města jít v době, kdy by Macron byl v Seině, demonstrativně do řeky vykonávat potřebu. Místo něj však plavat vyrazila pařížská starostka Anne Hidalgová.

Francouzský velvyslanec v Česku Stéphane Crouzat pro CNN Prima NEWS a další média uvedl, že plán učinit Seinu natolik čistou, aby se v ní dalo plavat, měl už před řadou let tehdejší starosta města a později francouzský prezident Jacques Chirac.

„Byla to asi nejodvážnější z našich představ. Od roku 1923 bylo kvůli obavám o zdraví zakázáno se v Seině koupat. Plán na zlepšení kvality vody a koupání představuje bezprecedentní investici ve výši 1,4 miliardy eur (přes 35 miliard korun),“ popsal Crouzat pro CNN Prima NEWS. Veřejnost by se v Seině mohla koupat už v příštím roce.

Olympijská vesnice jako bydlení pro chudé

Po olympijských hrách v Pekingu čelila Čína kritice, že vybudované kapacity posléze nijak nevyužila a budovy chátraly. Francouzi slibují, že tohoto se vyvarují. Příkladem budiž olympijská vesnice a obydlí pro média ve čtvrti St. Denis na severu Paříže. Ta je přitom nechvalně proslulá jako velké sídliště pro nemajetné, migranty a jejich potomky.

Jakmile skončí paralympijské hry navazující na ty olympijské, z vesnic se stanou dvě nové „eko-čtvrti“, které slibují bydlení pro několik tisíc lidí. „Nové budovy jsou vystavěny tak, že berou v potaz klimatickou změnu,“ uvádí organizátoři.

„Tohle budou ty nejvíce ‚eco-friendly’ olympijské hry v historii. Až 95 procent potřebné infrastruktury už existuje, všechna místa jsou dostupná pomocí veřejné dopravy, máme 415 kilometrů cyklistických tras a všechna sportoviště využívají energii z obnovitelných zdrojů,“ doplňují Francouzi.

Tagy:
Francie Olympijské hry Paříž ekologie životní prostředí Emmanuel Macron olympijské hry sport Čína Seina olympijská vesnice sportovní událost Letní olympijské hry 2024 Stéphane Crouzat