Rusko zaútočilo na jadernou elektrárnu. Vypukl požár, ministr varoval před výbuchem

Záběry z kamer ze 4. března 2022, na kterých je vidět ostřelování klíčové ukrajinské jaderné elektrárny v Záporoží

Rozhovor s Danou Drábovou o útoku na jadernou elektrárnu

Rusové začali v noci na pátek ostřelovat největší evropskou jadernou elektrárnu v ukrajinském Záporoží. Ukrajinský ministr obrany Dmytro Kuleba je naléhavě vyzval, aby okamžitě přestali, protože jinak dojde k daleko horšímu výbuchu než v roce 1986 Černobylu. Podle dostupných informací už mohou na místo i hasiči, požár vypukl v cvičné budově. Bezpečnost týkající se radiace je zajištěna.

„Ruská armáda pálí ze všech stran na Záporožskou jadernou elektrárnu, největší v Evropě. Požár už vypukl. Pokud vybuchne, bude desetkrát větší než Černobyl! Rusové musí okamžitě zastavit palbu,“ varoval na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Podle předsedkyně státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové však není důvod k obavám. „Intenzivní dělostřeleckou palbu by elektrárna nevydržela, ale jinak vydrží skutečně leccos. Ustála by i náhodný zásah raketou. Kdyby se ale kremelské vedení rozhodlo, že ji zničí, tak se mu to povede. Nedělejme však katastrofické scénáře,“ sdělila Drábová ve vysílání CNN Prima NEWS. Bloky ukrajinské elektrárny jsou podle ní velmi podobné těm v České republice. „S Černobylem to nemá nic společného,“ dodala. Více se dočtete zde.

Oheň vypukl kolem jedné hodiny ráno. „Požár stále pokračuje, hasiči se na místo požáru nemohou dostat,“ informovalo o několik minut později ukrajinské armádní rádio Armia. Hasiči se na místo dostali až po půl třetí.

Objevily se zprávy, že kolem místa výbuchu je zvýšená radiace. To ale několik zdrojů s odvoláním na lidi z prostředí elektrárny vyvrátilo.

Dlouho nebylo jisté, zda hoří administrativní budova v těsné blízkosti jaderných bloků, nebo jeden ze samotných bloků. „Bombardovali všechno, co mohli, včetně bloků a všeho ostatního. Nyní se informace upřesňují, je těžké vše říci,“ řekl před třetí hodinou ranní tiskový tajemník Záporožské jaderné elektrárny Alexander Tuz pro ruskou službu BBC.

Bezpečnost týkající se radiace je v Záporožské jaderné elektrárně zajištěna, řekl po třetí hodině ranní ředitel elektrárny. Požár vypukl v cvičné budově, hasiči mohli dovnitř. Třetí blok elektrárny byl ale odstaven.

Tagy:
Černobyl válka invaze střelba Ukrajina Rusko Dmytro Kuleba Záporožská jaderná elektrárna