Drábová k ruskému útoku na jadernou elektrárnu: Zešíleli. Nezbývá než to sledovat

Dana Drábová

Rozhovor s Danou Drábovou o útoku na jadernou elektrárnu

Zešíleli, reaguje šéfka úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová na ruský útok na záporožskou elektrárnu. Rusko podle ní útokem porušilo ženevské konvence. Napsala to na Twitteru. Elektrárna zatím drží, doplnila s odkazem na informace Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

„Nezbývá než to sledovat. Předpovídat v téhle situaci je těžké. Pořád platí, že ty bloky leccos vydrží. Tak si dopředu nedělejme nervy s ,co by kdyby‘,“ doplnila Drábová na Twitteru.

Při ruském útoku byl zasažen jeden z bloků záporožské elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, uvedlo v noci na pátek ukrajinské ministerstvo energetiky. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba prohlásil, že ruská armáda na jadernou elektrárnu střílí, a vyzval k okamžitému zastavení palby. V areálu vypukl požár, podle ukrajinské služby pro mimořádné situace oheň vzplál ve výcvikové budově.

Podle předsedkyně státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové však není důvod k obavám. „Intenzivní dělostřeleckou palbu by elektrárna nevydržela, ale jinak vydrží skutečně leccos. Ustála by i náhodný zásah raketou. Kdyby se ale kremelské vedení rozhodlo, že ji zničí, tak se mu to povede. Nedělejme však katastrofické scénáře,“ sdělila Drábová ve vysílání CNN Prima NEWS. Bloky ukrajinské elektrárny jsou podle ní velmi podobné těm v České republice. „S Černobylem to nemá nic společného,“ dodala. Více se dočtete zde.

Drábová upozornila, že elektrárna ke svému provozu potřebuje pomocné systémy, které jsou na území elektrárny, a pokud by byly zasaženy, obsluha elektrárny se může dostat do problémů. Jaderná elektrárna podle ní může být odstavena během desítek sekund, dál se pak musí chladit, ale na to jsou elektrárny připravené.

Závažné pro Ukrajinu může být, že záporožská elektrárna dodává podstatnou část elektřiny pro Ukrajinu, uvedla. „Bude-li celá odstavena, bude to znamenat nějaké problémy v zásobování lidí elektřinou,“ dodala Drábová pro ČRo.

Tagy: